x
x

Dostupne i jeftine nove droge u Hrvatskoj

  13.12.2018.

Dostupne i jeftine nove droge velika su javnozdravstvena prijetnja u Hrvatskoj, osobito među mladima, upozoreno je u srijedu na simpoziju o novim psihoaktivnim tvarima.

Dostupne i jeftine nove droge u Hrvatskoj
Najrašireniji je sintetski kanabinoidi koji oponašaju učinak marihuane, a nikad se točno ne zna točan sastav tog praha koji se proizvodi u kineskim laboratorijima.

Simpozij je okupio stručnjake koji se bave istraživanjem, prevencijom i djelovanjem psihoaktivnih tvari, a oni su upozorili na sve veću prisutnost novih droga u Hrvatskoj, pogotovo među mladima od 12 do 17 godina starosti.

Nove psihoaktivne tvari nastale su kao alternativa uobičajenim ilegalnim drogama pri čemu imitiraju učinke poznatih droga.

Čak 740 novih psihoaktivnih tvari je u optjecaju od 2017., a smatra se kako se svake godine još otprilike dodatnih 250 tvari pojavi na tržištu.

Glavno sredstvo preprodaje novih droga je internet iako se nove psihoaktivne tvari mogu naći i u proizvodima koji se legalno prodaju na tržištu, te se koriste kao osvježivači zraka ili u poljoprivredi.

Psihoaktivne tvari zapravo su legalna zamjena za klasične droge, a kolika je njihova raširenost najbolje pokazuje podatak da na jednog novog ovisnika o heroinu dolaze čak tri nova ovisnika o psihoaktivnim tvarima.

Među njima su najrašireniji sintetski kanabinoidi koji oponašaju učinak marihuane, a nikad se točno ne zna točan sastav tog praha koji se proizvodi u kineskim laboratorijima.

Naime, dovoljno je promijeniti jedan atom na psihoaktivnoj tvari da ona više nije na popisu zabranjenih tvari i kao takva je legalno dostupna na tržištu sve dok ne dođe do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija - psihomotornog nemira, paničnih napadaja, tjeskobe, depresivnih stanja sa suicidalnim mislima, pa i psihotičnih stanja s halucinacijama.

Osobito je problematična depresija respiratornog sustava koja može dovesti do zakazivanja dišnog sustava i smrti.

Neke od njih se uzimaju intravenozno, što dovodi do porasta broja oboljelih od hepatitisa C i HIV-a.

Izvor: Klinika za psihijatriju Vrapče