x
x

Trajna izobrazba medicinskih sestara i njegovateljica u domu za starije

  20.01.2019.

Učinak trajne izobrazbe medicinskih sestara i njegovateljica na zaštitu zdravlja korisnika doma za starije i nemoćne

Trajna izobrazba medicinskih sestara i njegovateljica u domu za starije

U ovom istraživanju ispitivali smo učinak trajne izobrazbe medicinskih sestara i njegovateljica na broj intervencija tima hitne medicinske pomoći i smrtnost u Domu za starije i nemoćne osobe, te zadovoljstvo izobrazbom medicinskih sestara i njegovateljica, zaposlenica Doma.

Kao mjere ishoda prikupili smo podatke o broju intervencija tima hitne medicinske pomoći i broj umrlih korisnika u Domu od 2008. do 2010. godine (prva vremenska točka) i od 2010. do 2015. godine (druga vremenska točka).

Zadovoljstvo izobrazbom smo ispitali Evaluacijskim upitnikom zadovoljstva izobrazbom medicinskih sestara/njegovateljica.

Rezultati ukazuju da je, nakon implementacije znanja i vještina stečenih izobrazbom, zabilježen smanjeni broj intervencija tima hitne medicinske pomoći za 24,1%, te je zabilježena smanjena stopa smrtnosti za 53%. Najveći broj medicinskih sestara (95%) i njegovateljica (95,7%) zadovoljno je znanjima i vještinama stečenim tijekom izobrazbe, te se ove dvije skupine ne razlikuju u stupnju zadovoljstva (z = 1,4; p > 0,05).

Zdravka Đapić-Kolak, Vesna Antičević