x
x

HLS: liječnici podižu oko 500 novih tužbi za neisplaćene prekovremene sate

  04.12.2018.

HLS: liječnici podižu oko 500 novih tužbi za neadekvatno obračunate i neisplaćene prekovremene sate

HLS: liječnici podižu oko 500 novih tužbi za neisplaćene prekovremene sate

Ukupno je do sada oko 3.400 tužbi po kojima je u tijeku 1.200 sudskih postupaka. U prvom sudskom stupnju okončano je 300 postupaka i svi su u korist liječnika. Više od 100 ih je pravomoćno riješeno na drugostupanjskim sudovima i 98 posto ih je dosuđeno u korist liječnika, navela je predsjednica HLS-a dr. Renata Čulinović Čaijić. Dodala je da su neki postupci i na reviziji na Vrhovnom sudu.

U HLS-u su izračunali da će tužbe, ukoliko budu pozitivno rješavane kao dao sada, državu Hrvatsku koštati dvije milijarde kuna. 
Upravo zbog tih ogromnih troškova koje će država imati iz HLS-a su još jednom pozvali Vladu RH i premijera Andreja Plenkovića da sjednu za zajednički stol i isprave nepravilnosti u obračunu liječničkih plaća.
Čulinović-Čaić je podsjetila da su premijeru Plenkoviću poslali pisma u siječnju i svibnju ove godine, no nažalost, navela je, do sada nismo dobili niti kurtoazan odgovor da su naša pisma zaprimljena. 
Budući da smo svjesni da će troškovi sudskih rješenja biti ogromni trudili smo se uspostaviti kontakt s nadležnima i u Ministarstvu zdravstva, no ni nakon tri sastanka nismo se uspjeli dogovoriti, rekla je Čulinović-Čajić i pozvala članove sindikata da u što većem broju podignu tužbe, kako bi ostvarili i dobili što su zaradili. U prilog tome navela je i odluku Vrhovnog suda koji je 2014. odlučivao o sličnoj problematici kada se radilo o pravosudnim policajcima. Tada je Vrhovni sud odlučio da pravosudni policajci imaju pravo na dodatak za posebne uvjete rada i kada rade u redovnoj satnici i kada rade u prekovremenom radu. U to vrijeme njihov kolektivni ugovor bio je identičan kolektivnom ugovoru koji sada važi za zdravstvene radnike. Tako zapravo možemo govoriti da je o tom pitanju Vrhovni sud već zauzeo stajalište, kaže Čulinović-Čaić.
 
Kada liječnici ne bi pristajali na prekovremeni rad sustav bi se urušio 

Kada liječnici ne bi pristajali na prekovremeni rad dulji od 48 sati tjedno zdravstveni sustav bi se urušio. Dajte nam samo ono što smo odradili, ništa drugo ne tražimo", poručila je Renata Čulinović-Čaić. 
Objasnila je da su vještačenja nezavisnih financijskih i knjigovodstvenih stručnjaka pokazala da na prekovremene sate liječnicima nisu obračunati dodaci na uvjete rada, liječničku odgovornost i znanstvene titule. 
Tajnica HLS-a Linda Rossini Gajšak upitala je kakva se poruka šalje mladim liječnicima ako se kontinuirano neadekvatno obračunavaju prekovremeni sati i kako ih se može motivirati da ostanu u Hrvatskoj. 
Apeliramo ne samo na Ministarstvo, nego i na zdravstvene ustanove koje mogu mirnim putem riješiti taj problem. Trebaju nam afirmativne mjere, a ne represivne. Na tužbe smo jednostavno bili prisiljeni, poručila je Rossini Gajšak. 
Dopredsjednik HLS-a dr. Igor Tripalo objasnio je da su liječnici prije pet godina tražili da se izmjeni program COP-a, (centralni obračun plaća) no nažalost to se nije dogodilo. Nije nam drago što tužbe podižemo protiv svoje Domovine, ali drugog izlaza nemamo. Član Glavnog odbora (GO) HLS-a dr. Tugomir Gverić istaknuo da ni kao liječnik ni hrvatski branitelj ne može shvatiti hrvatsku državu da unatoč sudskim presudama ne poduzima ništa da bi se problem riješio. Ili su bahati ili im nije stalo do liječnika i medicinskih sestara koji svaki dan u sve većem broju odlaze u inozemstvo, rekao je. 

Član GO HLS-a dr. Denis Grgurović istaknuo je da ni novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije riješio niti jedan gorući problem liječnika i zdravstvenih radnika. 
Čelnici HLS-a pozvali su kolege liječnike da ustraju u borbi za svoja prava ističući da od sindikata imaju i materijalnu podršku što se tiče troškova za sudske tužbe. Takvu pomoć i pravnu zaštitu svima koji se odluče na tužbe pružit će i Hrvatska liječnička komora, rekla je Čulinović Čajić.