x
x

Gastro projekt Kraljevec

  10.12.2018.

Gastrointestinalne tegobe čest su problem pacijenata koji dolaze u ljekarnu. Većina ih progovara o svojim simptomima, ali problem žgaravice rješavaju traženjem OTC preparata po svojoj želji, bez dodatnih pitanja. Cilj ovog projekta bio je promijeniti sliku farmaceuta kao izdavača OTC lijekova, te povećati svijest pacijenata o odgovornom samoliječenju i promjeni životnih navika kod problema gastritisa i žgaravice.

Gastro projekt Kraljevec

Metoda kojom smo se koristili bila je anonimna anketa. Na 51 pacijentu sa simptomima žgaravice provjerili smo njihove životne navike, ali i njihovo mišljenje da li im ljekarnik može pomoći svojim savjetom. Također, proslijedili smo im naputak s par kratkih savjeta kako si prehranom i promjenom životnih navika mogu olakšati tegobe, a kao zahvalu na uloženom vremenu i trudu uzorak OTC antacidnog preparata.

Na uzorku od 51 pacijenta (većina starija od 50 godina, podjednaka zastupljenost po spolu) došli smo do sljedećih rezultata: 45% ih je bilo bez ikakve gastroenterološke dijagnoze, samo sa simptomima žgaravice; 50% je imalo liječničku dijagnozu gastritisa; 3% infekciju H. pylori; 2% GERB. Većina ih je uzimala lijekove protiv žgaravice zajedno s lijekovima protiv bolova tipa NSAR (OTC ibuprofen) i to njih 70%; 10% ih ne uzima nikakve lijekove; a 20% koristi i ASK. Liječnički savjet dobilo je 23% ispitanika, savjet ljekarnika 33%, a ostatak ispitanika nitko nije savjetovao o prehrani. Pacijenti su se pridržavali preporučenog svakodnevnog unosa vode i kofeinskih napitaka, a 39% pacijenata sa simptomima žgaravice bili su povremeni ili stalni pušači. Za ovaj projekt pacijenti su pokazali značajan interes. Prvi korak u liječenju bolesti gastrointestinalnog trakta je promjena životnih navika - manji i češći obroci, pojačana tjelesna aktivnost, smanjenje tjelesne težine i prestanak pušenja. Rezultati govore u prilog značajnoj ulozi ljekarnika u edukaciji pacijenta o prehrambenim i životnim navikama kod gastritisa i žgaravice.

Antonija Bojić Godinić, mag pharm. ZU LUKAČIN 

Predavanje održano na skupu InPharma Probavni sustav, rujan, 2018.