x
x

Održan znanstveni sastanak o tumorima prostate

  18.11.2018.

U petak je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održan znanstveni sastanak o tumorima prostate.

Održan znanstveni sastanak o tumorima prostate

Sastanak su organizirali Razred za medicinske znanosti - Odbor za tumore HAZU i Hrvatsko društvo za urološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Na skupu su iznesena najnovija dostignuća u dijagnostici i terapiji raka prostate, od robotske kirurgije do biopsije pod magnetskom rezonancom.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako prvi kirurški robotski sustav za operaciju karcinoma prostate stiže u Hrvatsku za nekoliko dana, a trebao bi pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja te bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj umre oko 900 muškaraca.

Robot stoji oko 15 milijuna kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova.

Bit će smješten u KBC-u Zagreb gdje se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebao početi raditi u proljeće iduće godine.

Karcinom prostate po pojavnosti je drugi karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj, istaknuo je ministar i najavio da će Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate obuhvatiti mnoge mjere, od čimbenika rizika i ranoga otkrivanja do raznih oblika liječenja.

Predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb Željko Kaštelan ustvrdio je da u Hrvatskoj godišnje preko 2000 muškaraca oboli od karcinoma prostate, koji je zbog svoje učestalosti značajan javnozdravstveni problem.

U KBC Zagreb su stoga krenuli s izradom nove baze podataka bolesnika.

Istaknuto je i kako se u Centru za prostatu u KBC Zagreb praktički u jednom danu može obaviti svu potrebnu dijagnostiku te dobiti adekvatnu terapiju.

Izvor: HAZU