x
x

Serijalizacija lijekova: sustav označavanja svakog pakiranja lijeka

  16.11.2018.

U četvrtak je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) održan skup o pripremama za sustav provjere autentičnosti lijekova kako bi se spriječio uvoz krivotvorenih lijekova.

Serijalizacija lijekova: sustav označavanja svakog pakiranja lijeka

Sustav u potpunosti počinje funkcionirati u veljači 2019., te će dodatno otežati ulazak krivotvorenih lijekova na tržište EU.

Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) procjenjuje kako je svaki drugi lijek kupljen preko interneta krivotvoren, te od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi.

Međunarodne akcije koje provodi Interpol detektirale su 25 milijuna krivotvorenih lijekova u vrijednosti od oko 500 milijardi dolara.

U EU će stoga od sljedeće godine biti uvedena tzv. serijalizacija lijekova, odnosno sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.

Lijekovi koje hrvatske kompanije plasiraju na tržište su u potpunosti sigurni, što službeno potvrđuju i podaci HALMED-a koji nije zabilježio krivotvorine hrvatskih proizvođača lijekova na tržištu.

Od veljače 2019. u promet će se moći pustiti samo pakiranje lijeka koje sadrži Direktivom EU propisana paneuropska sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja i jedinstvenog serijalizacijskog broja.