x
x

S. boulardii - antidijaroik s probiotičkim djelovanjem

  14.11.2018.

Široka primjena antibiotika u svakodnevnoj praksi uzrok je mnogobrojnih gastroenteroloških tegoba, od kojih je najčešća dijareja. Uzimanje antibiotika dovodi do neselektivnog uništenja bakterija crijevne mikrobiote s pojavom neravnoteže između dobrih i loših bakterija, tj. razvoja crijevne disbioze.

S. boulardii - antidijaroik s probiotičkim djelovanjem

Mnogobrojne relevantne studije upućuju na to da se istovremenom upotrebom probiotika i antibiotika značajno smanjuje pojava dijareja povezanih s antibioticima.

Saccharomyces boulardii je nepatogeni kvasac koji se koristi u liječenju i prevenciji mnogih gastrointestinalnih tegoba, uključujući nekoliko različitih vrsta proljeva. Studije upućuju na učinkovitost S. boulardii u liječenju akutnih dijareja uzrokovanih antibioticima, u njihovoj prevenciji kao i prevenciji infekcije Clostridium difficile. Prema meta-analizi u koju je bila uključena 21 randomizirana studija i 4.780 pacijenata, istovremeno uzimanje S. boulardii s antibioticima smanjilo je rizik od pojave proljeva sa 18,7% na 8,5%, a kod djece i rizik od razvoja Clostridium difficile infekcije. Štoviše, upotreba S. boulardii pokazala se učinkovitom i sigurnom ne samo kod odraslih već i kod djece.

Davor Radić, dr. med.

Predavanje održano na skupu InPharma Probavni sustav, rujan, 2018.