x
x

Simpozij povodom obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima

  16.11.2018.

Simpozij povodom obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima i i Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima održat će se 16. 11. na Školi narodno zdravlja dr. A. Štampar u Zagrebu, Rockefellerova 4 (dvorana A u prizemlju).

Simpozij povodom obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima
Sudjelovanje na Simpoziju je besplatno, ali je nužno prijaviti se najkasnije do 12. studenoga 2018. te sudjelovanje potvrditi registriranjem prije početka Simpozija.

Kako bi naglasio veličinu problema rezistencije na antibiotike, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC) je 2008.g. proglasio 18. studenoga Europskim danom svjesnosti o antibioticima (European Antibiotic Awareness Day, EAAD).

Od 2015.g., na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, u tom tjednu obilježava se i Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima (World Antibiotic Awareness Week, WAAW).

I Hrvatska obilježava ovaj dan i tjedan mnogim aktivnostima, među ostalog i održavanjem ovog simpozija. Deset godina provođenja javne kampanje u Europi, pa i u Hrvatskoj, dovelo je do podizanja svijesti o problemu rezistencije na antibiotike. O međunarodnim aktivnostima imat ćemo priliku čuti izravno od čelne osobe za provođenje europske kampanje, a koliko podizanje svijesti utječe na ponašanje hrvatskih zdravstvenih djelatnika imat ćemo prilike prosuditi na osnovu izlaganja i rasprava naših uvaženih stručnjaka. Nadamo se da će i ove godine simpozij privući brojne sudionike željne rasprave i poboljšanja propisivanja antibiotika u svakodnevnoj praksi. Nadamo se da ćete se i sami pridružiti kampanji te u svojoj sredini širiti spoznaje o nužnosti racionaliziranja primjene antibiotika. U tu svrhu na raspolaganju Vam stoje brojni promidžbeni materijali Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike (ISKRA) Ministarstva zdravstva, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za praćenje rezistencije bakterija na antibotike pri Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Svim sudionicima skupa želimo uspješnu razmjenu znanja i iskustva te ugodan boravak u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević

Predsjednica Interdisciplinarna sekcija za kontrolu rezistencije na antibiotike (ISKRA)

Prijavnice poslati na adresu:

Gđa. Jasminka Blaha

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”

Mirogojska 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

Mob: 091 1871952

e-mail: jblaha@bfm.hr