x
x

Obilježen međunarodni dan svjesnosti o mucanju

  25.10.2021.

Svakog 22. listopada osobe koje mucaju i njihove obitelji, stručnjaci, logopedi, nastavnici, istraživači i kliničari koji se bave mucanjem zajednički obilježavaju Međunarodni dan svjesnosti o mucanju kako bi bolje razumjeli izazove s kojima se suočavaju osobe koje mucaju.

Obilježen međunarodni dan svjesnosti o mucanju

Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tijek govora prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi, ili osoba ne može početi izgovarati riječ. Određene situacije kao što su govor pred više ljudi ili telefonski razgovar mogu pogoršati mucanje.

Da bismo olakšali govor osobe koja muca, trebamo smanjiti broj pitanja, pokazati interes, ne izbjegavati kontakt očima i osobu koja muca ne prekidati niti požurivati.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju se obilježava od 1998. godine.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju za cilj ima povećati svjesnost populacije o samom mucanju kao i o osobama koje mucaju.

Nacionalne udruge ili logopedska društva taj dan organiziraju različita javna predavanja i/ili edukacije o mucanju, a u svemu aktivno sudjeluju i osobe koje mucaju.

Unatoč desetljećima istraživanja, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje o uzroku mucanja, ali se mnogo zna o čimbenicima u području genetike, neurofiziologije, dječjeg razvoja i obiteljske dinamike koji doprinose nastanku mucanja.

Ono se najčešće javlja u predškolskoj dobi te 5% sve djece prolazi kroz razdoblje mucanja u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Do kasnog djetinjstva kod tri četvrtine djece mucanje će se povući, kod neke djece uz pravovremeno savjetovanje roditelja i odgojitelja (indirektna logopedska terapija) može doći do spontanog oporavka, a kod neke djece je potrebna direktna logopedska terapija.

Kod 1% djece mucanje ostaje dugotrajni problem.

Poznato je da se mucanje javlja tri do četiri puta češće kod muškog spola.

Mucanje može imati negativne posljedice koje podrazumijevaju emocionalne i socijalne teškoće koje se protežu kroz čitav životni vijek.

Izvor: Grad Zagreb