x
x

Izazovi u rješavanju opstipacije kod djece

  18.10.2018.

Opstipacija ili zatvor vrlo je čest problem kod djece, a označava neredovitu stolicu (frekvencija rjeđa od 3 stolice tjedno), otežanu i bolnu defekaciju, tvrde ili prevoluminozne stolice. Pokazalo se da je 3-5% svih posjeta pedijatru i 25% dolazaka pedijatrijskom gastroenterologu vezano upravo za opstipaciju.

Izazovi u rješavanju opstipacije kod djece

Procijenjuje se da od opstipacije pati ukupno 0,3-8% djece. Najveća učestalost tegoba obično je u dobi između 2. i 4. godine života. Kod određenog broja djece, osim problema s defekacijom, javljaju se i drugi simptomi koji iz toga proizlaze - u 30% slučajeva bol u trbuhu, u 10-15% smetnje mokrenja ili čak mokraćna infekcija, slab apetit, pojava svježe krvi nakon defekacije i slično.

Uzroci opstipacije mogu biti organski ili funkcijski. Organski uzrokovane opstipacije u podlozi imaju određeni patološki poremećaj (bolest) dok su funkcijske one gdje ne nalazimo patologije. Srećom, 95% svih opstipacija kod djece su funkcijske prirode.

Triger za opstipaciju mogu biti promjena u jelovniku, stres vezan za uspostavu kontrole sfinktera, polazak u vrtić ili školu, slabija hidratacija, naročito u vrijeme akutnog infekta, izbjegavanje obavljanja stolice u neoptimalnim uvjetima itd. U takvim okolnostima dijete ne defecira redovito, a stolica se nakuplja i postaje tvrda i/ili obilna što rezultira bolnim doživljajem prilikom defekacije. Zbog toga se razvija manevar zadržavanja stolice, koji se ponavlja kod svakog nagona na defekaciju da bi se izbjegao ponovni osjećaj neugode.

Ako je na temelju anamneze i pregleda jasno da se radi o funkcijskoj opstipaciji nije potrebno provoditi daljnju dijagnostiku. No, ako postoje neki upozoravajući znaci (rani nastanak tegoba, promjene u fizikalnom statusu djeteta ili bilo kakva druga popratna simptomatologija) nužna je daljnja obrada.

Za rješavanje funkcijske opstipacije važno je roditelje educirati što da poduzmu. Ako je nakupljeno puno stolice, tada je to prvo potrebno evakuirati, što se može postići primjenom čepića, klizmi ili oralnih laksativa. Zatim je bitno stolicu dugoročno održavati mekanom da bi je dijete prestalo zadržavati. To se postiže primjenom oralnih osmotskih laksativa, uz adekvatnu prehranu. Na kraju kada defekacija postane uredna, potrebno je postupno prekinuti terapiju uz daljnji nadzor da se problem ne bi ponovio.

prim. Alemka Jaklin Kekez, specijalist pedijatar, uži spec. pedijatrijske gastroenterologije

POLIKLINIKA ZA DJEČJE BOLESTI HELENA

Izvor: www.vitamini.hr InPharma probavni sustav 2018 (pdf)