x
x

Manjak anesteziologa u brojnim hrvatskim bolnicama i prenapregnutost liječnika

  16.10.2018.

Hrvatska liječnička komora (HLK) izražava žaljenje zbog i najmanjeg traumatičnog iskustva koje pacijenti proživljavaju tijekom procesa liječenja, a posebno povodom nedavnih medijskih napisa o iskustvima pacijentica vezanih uz reproduktivno zdravlje.

Manjak anesteziologa u brojnim hrvatskim bolnicama i prenapregnutost liječnika
Komora naglašava kako hrvatsko zdravstvo, unatoč evidentnom kadrovskom, financijskom i organizacijskom deficitu počiva prije svega na stručnosti, humanosti, entuzijazmu i empatiji, ali i samoprijegoru te odricanju liječnika, medicinskih sestara i tehničara te ostalih djelatnika u zdravstvu.

Glede javnog iznošenja medicinskih podataka od strane liječnika ili medija bez prethodne suglasnosti pacijenta, iz HLK upozoravaju na Kodeks medicinske etike i deontologije te obvezu čuvanja liječničke tajne, kao i zakonske propise koji to reguliraju.

Podsjećaju da je samo u zadnjih pet godina Hrvatsku napustilo 620 liječnika, od čega je veliki broj anesteziologa.

Također, iz HLK naglašavaju da je obavljenim stručnim nadzorima temeljem dodijeljenih javnih ovlasti Komora utvrdila značajan manjak anesteziologa u brojnim hrvatskim bolnicama te općenito prenapregnutost liječnika uz veliki broj prekovremenih sati zbog manjka izvršitelja.

Samo u zadnje tri godine proveden je stručni nadzor anesteziologije u 11 bolnica te je utvrđen nedostatak čak 63 anesteziologa, tj. toliko ih nedostaje da bi se ispunile odredbe Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Kada nisu zadovoljeni minimalni teško je govoriti o prosječnim, a kamoli o idealnim uvjetima u hrvatskom zdravstvu.

O navedenim saznanjima je, temeljem propisa, upoznato i Ministarstvo zdravstva.

Isto tako, Komora naglašava kako hrvatsko zdravstvo, unatoč evidentnom kadrovskom, financijskom i organizacijskom deficitu počiva prije svega na stručnosti, humanosti, entuzijazmu i empatiji, ali i samoprijegoru te odricanju liječnika, medicinskih sestara i tehničara te ostalih djelatnika u zdravstvu.

Nadaju se kako spomenuta pojedinačna iskustva neće zasjeniti svakodnevne uspješne rezultate našeg zdravstva, kao i postignuća hrvatske medicinske struke u različitim djelatnostima poput transplantacijske medicine, invazivne kardiologije, radiologije i dr. u kojima se možemo uspoređivati sa samim svjetskim vrhom.

Izvor: HLK

VEZANI SADRŽAJ