x
x

Svjetski dan borbe protiv artritisa: Ne bježi, nego se poveži!

  12.10.2018.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv artritisa koji se obilježava 12. listopada, organizacijski odbor humanitarnih utrka Reumatlon i Mini Reumatlon na čijem je čelu doc. dr. sc. Miroslav Mayer, internist reumatolog, a u kojem je i predsjednik udruge pacijenata Remisija, gosp. Nenad Horvat, pozivaju javnost da se aktivno uključe u borbu protiv upalnih reumatskih bolesti koje predstavljaju gorući problem današnjice.

Svjetski dan borbe protiv artritisa: Ne bježi, nego se poveži!

Reumatske bolesti su, podsjetimo, jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti. Posebnu pažnju treba posvetiti i najmlađim pacijentima koji također mogu oboljeti od reumatskih bolesti – reuma nije bolest „rezervirana“ za starije osobe, djeca trebaju našu pomoć!

Suradnja u zdravstvenom sustavu

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana artritisa i kampanje Europske lige protiv reumatizma (European League Against Rheumatism, EULAR) glasi „Don't Delay - Connect Today!“ ("Ne odgađaj - poveži se već danas!") ili, kako su ga prilagodili organizatori utrke, „Ne bježi, nego se poveži!“. Upravo je povezivanje pacijenata i liječnika, ali i svih sudionika u hrvatskom zdravstvenom sustavu osnovni preduvjet za uspješnu komunikaciju i suradnju, pa time i uspješnu prevenciju, odnosno liječenje upalnih reumatskih bolesti, među kojima je najučestaliji reumatoidni artritis. 

„Kroz projekt Reumatlon već godinama radimo na osvještavanju javnosti o važnosti ranog prepoznavanja upalnih reumatskih bolesti. Brojne su aktivnosti Hrvatskog reumatološkog društva usmjerene prema široj javnosti, ali i svim značajnim čimbenicima hrvatskog zdravstvenog sustava kako bismo stvorili uvjete za osnivanje i funkcioniranje ambulanti za rani artritis. U gotovo svim  centrima gdje postoje reumatolozi, provode se programi dodatne edukacije i suradnje s liječnicima obiteljske medicine koji su temelj zdravstvenog sustava u svim segmentima zdravstvene skrbi, pa i u prepoznavanju i ranom liječenju reumatskih bolesti. Spomenimo da je samo u Zavodu za Kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb provedena ciljana edukacija za prepoznavanje rane upalne bolesti zglobova i kralješnice za više od 500 obiteljskih liječnika uz omogućavanje brzog dostupa do specijalističke skrbi za one kojima je najpotrebnija“, ističe dr. Miroslav Mayer.

Povezivanje s pacijentima

Projekt Reumatlon pritom je i odličan primjer uspješne i plodonosne suradnje pacijenata i liječnika povezanih s istim ciljevima, a to su pružanje najbolje skrbi oboljelima te postizanje njihove remisije, vraćanja u normalan život.

Budite brži od reume!

Hrvatsko reumatološko društvo i udruga pacijenata Remisija stoga vas pozivaju da se pridružite humanitarnim utrkama Reumatlon i Mini Reumatlon koje će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, trčati 20. listopada na Bundeku – sudjelovanjem i donacijama i vi ćete doprinijeti organizaciji prvog dječjeg reuma kampa u Hrvatskoj u kojem će se pomoći najmlađim pacijentima da se uspješnije nose s teretom bolesti te poboljšaju kvalitetu života. Za utrku se možete prijaviti na stranici www.stotinka.hr, a više informacija o projektu Reumatlon potražite na web stranici http://reumatlon.eu te na Facebook stranici http://www.facebook.com/reumatlon.

Ne zatvarajte oči pred problemima, pa tako niti pred reumom, ne bježite! Povežite se s nama i budimo brži od reume!

OGLASI
MaxirinoGastalMaxflu
OGLAS
Bisolex
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: