x
x

Dan mentalnog zdravlja: Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja

  09.10.2018.

Zbog značaja mentalnog zdravlja djece i izazova s kojima se suočavaju, ove je godine Svjetska zdravstvena organizacija Svjetski dan mentalnog zdravlja posvetila toj temi, naglašavajući značaj svih koji djeci mogu pružiti podršku, posebice roditelja i učitelja.

Dan mentalnog zdravlja: Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja

Mladim je ljudima od najranije dobi potrebno pomoći da razviju mentalnu otpornost kako bi se mogli nositi s izazovima današnjice. Premda nije jednostavno, mnogo se može učiniti da mladi mentalno ojačaju i da se tako spriječe pa i liječe mentalni poremećaji i bolesti. Za to je neophodno uočiti rane znakove smetnji ili simptoma mentalnih poremećaja, a prvo okruženje u kojem je to moguće i u kojem djeca mogu naučiti biti otpornija je obiteljski dom.

Roditelji su oni koji djeci mogu pomoći razviti životne vještine da se lakše suočavaju sa svakodnevnim izazovima. No, nije u svim situacijama samo po sebi razumljivo što treba učiniti niti kako pružiti podršku. I roditeljske vještine se uče, ne dolaze uvijek same od sebe.

Kad  se roditeljima i starateljima u nastojanjima da djetetu budu podrška čini da nisu sigurni što i kako činiti, potrebno je potražiti informacije i profesionalnu pomoć u:

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr