x
x

Robotski kirurški sustav u Klinici za urologiju KBC-a Zagreb

  03.10.2018.

Ministarstvo zdravstva provelo je otvoreni postupak nabave za robotski kirurški sustav procijenjene vrijednosti 12 milijuna kuna.

Robotski kirurški sustav u Klinici za urologiju KBC-a Zagreb

Ugovor je potpisan s tvrtkom TransEnterix Europe, a rok isporuke iznosi 12 mjeseci.

Riječ je o prvom robotskom kirurškom sustavu u Republici Hrvatskoj koji će biti smješten u Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Edukacija na njemu vršit će se za više hrvatskih centara.

Daljinski upravljani robotski sustav Senhance sposoban je izvoditi minimalno-invazivne kirurške zahvate u različitim kirurškim strukama (urologiji, općoj kirurgiji, ginekologiji i kirurgiji toraksa), a ima i mogućnost nadogradnje sustava kao i proširivanje operativnih funkcija i opreme.

Sustav je namijenjen za pomoć u preciznoj kontroli laparoskopskih instrumenata za vizualizaciju i endoskopsko rukovanje tkivom, uključujući hvatanje, rezanje, tupu i oštru disekciju, aproksimaciju, podvezivanje, elektrokirurgiju, šivanje, mobilizaciju i retrakciju u laparoskopskoj i torakoskopskoj kirurgiji.

Radi se o značajnom iskoraku pri izvođenju ovakve vrste zahvata, obzirom da omogućuje iznimnu preciznost i puno kraće vrijeme oporavka pacijenta.

Nabava ovog sustava je prvi korak u realizaciji osnivanja Nacionalnog centra za medicinsku robotiku.

Ideja je osnovati Nacionalni Centar koji bi trebao biti odgovoran za izobrazbu i trening liječnika, kao i razmjenu znanja, a također bi trebao biti inicijator predavanja i konferencija koje doprinose razvoju i razmjeni znanja iz područja medicinske robotike.

Nabava robotskog kirurškog sustava se financira bespovratnim sredstvima EU.