x
x

Program: Zubna putovnica

  11.09.2018.

Potreba za poboljšanjem oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj je na temelju zdravstvenih pokazatelja i lošeg oralnog zdravstvenog stanja rezultirala programom pod nazivom "Zubna putovnica".

Program: Zubna putovnica

Cilj programa je poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem kod upisa u 1. razred osnovne škole i svih učenika u 6. razredu na pregled doktoru dentalne medicine.

Putem "Zubne putovnice" taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta.

Školsko doba je vrijeme kada se trajno stječu navike i stvara briga i odgovornost za zdravlje.

Početkom školske godine učenici 6. razreda osnovne škole primaju od liječnika školske medicine (direktno ili u školi) obrazac Zubna putovnica.

S tim se obrascem javljaju svom izabranom doktoru dentalne medicine na pregled, popunjavanje obrasca, utvrđivanje dentalnog statusa, preventivu i liječenje.

Učenik popunjenu Zubnu putovnicu vraća školskom liječniku prilikom cijepljenja protiv hepatitisa B ili posjeta zbog drugih razloga.

Na isti se način tijekom proljeća aktivnosti povezane sa Zubnom putovnicom provode kod upisa u prvi razred osnovne škole.

Ako dijete nema izabranog doktora dentalne medicine, ovo je prilika da ga izabere.

Termin ponovnog progleda na obrascu Zubna putovnica dogovara se zbog toga da ovo ne ostane jednokratni posjet doktoru dentalne medicine, već početak kontinuirane preventivne skrbi.

U sadržaju obrasca u odnosu na prošlu školsku godinu su učinjene određene sitne preinake. Najznačajnije je isticanje profilakse s fluorom kako bi se taj postupak učinio kod praktički svakog djeteta (osim u slučaju zdravstvene kontraindikacije ili eventualnog drugog razloga).

Prema stručnim preporukama ovaj je postupak preporučljivo provoditi kod sve djece najmanje dva puta godišnje u cilju prevencije karijesa.

Program je na nacionalnoj razini započeo u školskoj godini 2017./2018. kod učenika 6. razreda (jesen 2017.) te kod upisa u prvi razred osnovne škole (proljeće 2018.). U nekim je županijama više od 90% učenika 6. razreda posjetilo doktora dentalne medicine, dok su kod upisa u prvi razred to učinila praktički sva djeca.

Kod upisa u prvi razred osnovne škole je Zubna putovnica zamijenila potvrdu stomatologa koja se kod upisa u osnovnu školu uvijek donosila liječniku školske medicine na sistematski pregled.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdrvstvo, www.hzjz.hr