x
x

Humanitarna trka Terry Fox Run: 23. 9. na Jarunu

  21.09.2018.

19. po redu Terry Fox Run će biti održan 23. rujna na zagrebačkom Jarunu. Cjelokupni prihod tradicionalne humanitarne akcije će biti doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.

Humanitarna trka Terry Fox Run: 23. 9. na Jarunu

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu.

Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je na trčanje po Kanadi koje je nazvao "Maraton nade".

Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

Njegova obitelj je odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u preko 60 zemalja diljem svijeta.

Terry Fox Run se tradicionalno održava u mnogim zemljama, te se procjenjuje kako je ovom akcijom do sada je prikupljeno oko 650 milijuna dolara za istraživanje i liječenje od raka.

Lani je u Zagrebu uz sudjelovanje 5000 građana prikupljeno više 200000 kuna.

Humanitarnu akciju organiziraju Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, Esplanade Zagreb Hotel i agencija Media Val.