x
x

U Hrvatskoj 6160 oboljelih od multiple skleroze

  28.09.2018.

Izračunata prevalencija multiple skleroze u 2015 godini je gotovo dvostruka u odnosu na proračun iz 2013. godine i iznosi 6160 oboljelih (72% žena) u Hrvatskoj, objavljeno je u CMJ-u.

U Hrvatskoj 6160 oboljelih od multiple skleroze

Podatci o prevalenciji multiple skleroze u Hrvatskoj dobiveni su na temelju podataka iz nacionalnog registra i registra nevladinih organizacija oboljelih od multiple skleroze.

Cilj rada je bio osvježiti podatke o prevalenciji multiple skleroze u Hrvatskoj koristeći razne epidemiološke alate. Epidemiološka studija je prikupila podatke iz tri nacionalna registra bolesnika i jedne baze nevladine organizacije koja okuplja oboljele od multiple skleroze.

Podatci su ekstrahirani na sve pojedince koji su hospitalizirani s dijagnozom multiple skleroze ili su bili u ordinaciji obiteljske medicine zbog simptoma koji su vezani uz multiplu sklerozu, vode se kao invalidi zbog dijagnoze multiple skleroze ili su se nalazili u registru nevladine organizacije 2015 godine. Napravljena je nova baza u kojoj su svi pojedinci evidentirani jedinstvenim identifikatorom kako bi se izbjegla dupla označavanja. Prevalencija je izračunata u 2015 godini prema dobi i spolu.

Ukupno je identificirano 6160 osoba s dijagnozom multiple skleroze, 72% žena. Većina žena s multiplom sklerozom je u dobi od 50 do 59 godina, a većina muškaraca od 40 do 49 godina. Ukupna prevalencija multiple skleroze je 143,8 na 100.000 stanovnika.

Izračunata prevalencija multiple skleroze u 2015 godini je gotovo dvostruka u odnosu na proračun iz 2013. godine. Ova razlika zahtjeva daljnja istraživanja na području multiple skleroze kako bi se preciznije mogla izračunati sredstva potrebna za liječenje ove bolesti kao i zdravstveni resursi koji su potrebni u skrbi za ove kronične bolesnike.

Tomislav Benjak, Vesna Štefančić, Željka Draušnik, Ivan Cerovečki, Dijana Roginić, Mario Habek, Sandra Mihel, Ranko Stevanović