x
x

HUBOL: treba riješiti glavne uzroke deficita u zdravstvu

  09.08.2018.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozdravlja prijedlog povećanja trošarina na cigarete i alkohol, no smatraju kako prije toga treba riješiti glavne uzroke deficita u zdravstvu.

HUBOL: treba riješiti glavne uzroke deficita u zdravstvu

Iz HUBOL-a su priopćili kako je potrebno napraviti adekvatnu analizu troškova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) te uvesti normative redovitog i realnog plaćanja cijena zdravstvene usluge i dugova države prema zdravstvu.

Predloženim porastom trošarina bi Hrvatska slijedila praksu većine razvijenih zemalja koje visokom cijenom duhanskih proizvoda pokušavaju utjecati na njihovu uporabu, a u isto vrijeme dio prihoda od prodaje ulažu u zdravstvo, dodaju iz HUBOL-a.

U većini zemalja Europske unije alkohol i cigarete smatraju se luksuzom s jedne strane i velikim zdravstvenim opterećenjem s druge strane, navode u priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da godišnje od posljedica pušenja, uključujući pasivno pušenje, umre oko šest milijuna ljudi, od kojih pet milijuna uslijed izravne uporabe duhana.

Procjenjuje se i kako 600.000 nepušača umre od posljedica pasivnog pušenja.