x
x

Hrvatski lijek Osteogrow predstavljen u Europskom parlamentu

  21.06.2018.

U Europskom parlamentu u utorak je predstavljeno 40 projekata financiranih iz Europskog proračuna, od kojih je pet provedeno u Hrvatskoj, a među kojima je i projekt za financiranje druge faze kliničkih ispitivanja novog lijeka Osteogrow kojeg su prije nekoliko godina otkrili znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva.

Hrvatski lijek Osteogrow predstavljen u Europskom parlamentu
Koordinator projekta prof. dr. Slobodan Vukičević s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji je bio na predstavljanju ističe da će Osteogrow postati prvi hrvatski globalni lijek nakon Sumameda.

Koordinator projekta prof. dr. Slobodan Vukičević s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji je bio na predstavljanju ističe da će Osteogrow postati prvi hrvatski globalni lijek nakon Sumameda, koji je to postao još dok Hrvatska nije bila samostalna. Rekao je da bi lijek mogao biti na tržištu za tri do četiri godine. Također je pojasnio da u ovom slučaju nije riječ o projektu koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj nego iz Fonda za istraživanje i razvoj gdje se Hrvatska natječe s Oxfordom, Cambridgeom, Heidelbergom, Sorbonnom itd. „Nema šanse da prođete ako projekt nije inovativan. To je u znanosti slično kao da dobijete Oscara u filmskoj industriji“, ustvrdio je prof. Vukičević. 

Osteogrow je 54-mjesečni kolaborativni projekt usmjeren na male i srednje tvrtke koji je dobio sredstva iz Sedmog okvirnog programa Europske unije za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstraciju (FP7) u iznosu od 6 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje druge faze kliničkih ispitivanja tog novog lijeka koji pomaže u regeneraciji i zacjeljivanju kostiju kroz iskorištavanje novog koštanog sredstva za ubrzavanje i poboljšanje popravka kostiju. 

Klinička ispitivanja bila su provedena u suradnji s 11 partnerskih institucija iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Engleske, Njemačke i Švedske. Rezultati učinjenih kliničkih ispitivanja kažu da bi prvi lijek stvoren u hrvatskoj državi mogao postati nezaobilazna pomoć pacijentima s problemima zarastanja kosti i onima kojima je potrebno nadomjestiti dio kosti koji nedostaje već za dvije do tri godine. 

Prvi lijek stvoren u samostalnoj Hrvatskoj 

Osteogrow je prvi lijek stvoren u Hrvatskoj koji je doveden do faze kliničkih ispitivanja uz sve dobivene dozvole i to ne samo u Hrvatskoj od Središnjeg etičkog povjerenstva i Ministarstva zdravstva već i u Austriji koja je u tome vrlo rigorozna. Lijek je u Beču primijenjen kod pacijenata koji imaju tzv. zaobljene noge. Ortopedi i traumatolozi diljem Hrvatske i šire upoznati su s ovim istraživanjem i očekuju da će novi lijek znatno poboljšati kvalitetu i skratiti liječenje pacijenata s prijelomima, ali i tumorima kostiju. Za sada se, kako bi se pomoglo u zacjeljivanju kosti, u bolnici intervenira, primjerice, kod pacijenata nakon operacije cističnog tumora na kostima. Koristi se, kažu nam liječnici, preparat s kravljim kolagenom, koji služi kao vezivo na koje se naseljavaju ljudske stanice.

Izvor: Hrvatska liječnička komora