x
x

Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa soli

  19.06.2018.

Hrvatska je treća zemlja, odmah nakon Turske i Mađarske, po konzumaciji soli, a prosječan hrvatski građanin unese znatno više od preporučene količine soli dnevno. Cilj Strateškog plana je postupno promijeniti ovu lošu prehrambenu naviku. Do 2019. godine unos soli trebao bi se smanjiti na devet grama dnevno po stanovniku, a do 2025. godine na pet grama.

Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa soli

Dr. Joao Breda i dr. Temo Waqanivalu iz Svjetske zdravstvene organizacije čestitali su ministru Vargi i Vladi RH što su se uhvatili ukoštac s problemom prekomjernog unosa soli te sa zadovoljstvom izjavili kako je Hrvatska jedna od tek nekoliko zemalja koja je započela ovu aktivnost.

„Svjetska zdravstvena organizacija jako cijeni vrlo ambiciozan plan Hrvatske da u narednih deset godina smanji za trećinu unos soli i u tome ćemo vas podržavati i pomagati vam“, rekao je dr. Joao Breda koji je napisao Akcijski plan za hranu i prehranu (Food and Nutrition Action Plan) od 2014 – 2020. dokument Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr. Temo Waqanivalu dodao je kako je ovaj Strateški plan vrijedan i značajan korak u prevenciji srčanog i moždanog udara koji je prvi na listi smrtnosti u RH. „Smanjenim unosom soli, naglasio je dr. Waqanivalu „smanjio bi se teret bolesti i spasilo živote čak dva milijuna ljudi godišnje u svijetu“.

Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj, predstavljen je u Ministarstvu zdravlja 31. listopada 2014.

Izvor: Ministarstvo zdravstva