x
x

70 godina Klinike za traumatologiju u Zagrebu

  12.06.2018.

Klinika za traumatologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Sestre milosrdnice, popularna Trauma u Draškovićevoj prigodnom je svečanošću u petak 8. lipnja obilježila 70-tu obljetnicu kontinuiranoga rada temeljem kojega je postala prepoznatljiva, ne samo u Zagrebu, već u čitavoj Hrvatskoj i inozemstvu.

70 godina Klinike za traumatologiju u Zagrebu

Njezin predstojnik doc. prim. dr. sc. Srećko Sabalić istaknuo je kako su je gradile generacije požrtvovanih liječnika i medicinskih sestara te da je danas institucija koja se može natjecati s najboljima. Uvijek smo bili i bit ćemo na raspolaganju građanima Zagreba, ali i iz čitave Hrvatske. Naši kolege diljem Hrvatske znaju da smo im uvijek na raspolaganju, bilo da treba zbrinuti pacijenta, bilo da trebaju savjet, rekao je Sabalić. 

Ravnatelj KBC Sestre Milosrdnice  prof. dr sc. Mario Zovak u čijem je Klinika sastavu već osam godina, istaknuo je da Trauma radi sjajne programe. Liječnici i sestre rade izvrstan posao, ali moramo im pomoći da rade u boljim prostorima s boljom opremom, rekao je dodajući da raste potreba za takvim tipom zdravstvene ustanove, kako zbog broja prometnih nesreća tako i zbog sve dužeg životnog vijeka i degenerativnih promjena na koštano-zglobnim sustavima. Trauma ima i dugu tradiciju zbrinjavanja najtežih ozljeda kralježnice u državi, a prepoznata je i kao centar za liječenje opeklina s bankom tkiva, rekao je Zovak zaključivši da zbog svega navedenoga Trauma ima osiguranu budućnost. 

U ime Hrvatske liječničke komore obljetnicu je čestitao njezin predsjednik doc. dr. sc Trpimir Goluža istaknuvši da su se kroz 70 godina kontinuiranoga rada Klinike raspadale države, započinjali i završavali ratovi, no da je u njezinom središtu uvijek bila briga za čovjeka i nastojanje njezinih liječnika i medicinskih sestara da pacijentima pruže najbolje. 

Posebno kod liječnika u Traumi cijenim sposobnost brzog odlučivanja, što nedostaje mnogima u našem društvu, rekao je Goluža dodajući da će u Komori uvijek imati potporu za sve aktivnosti usmjerene za boljitak Klinike i svih njezinih pacijenata. 

Kad ne ide nigdje drugdje, onda se bolesnike prebacuje u Draškovićevu, rekao je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Ljudi koji su je osnivali 1948. bili su vizionari, a mi danas moramo napraviti korak naprijed i raditi novi trauma centar koji će biti na boljoj lokaciji. Nadam se da će to za koju godinu biti u Blatu. Ljude imamo, znanje imamo, samo im treba osigurati bolje uvjete, poručio je ministar Kujundžić.

Kroz Traumu godišnje prođe  oko 120.000 pacijenata i obavi se oko 6000 operacija. 

Povijest Klinike za traumatologiju

Klinika za traumatologiju osnovana je kao samostalna zdravstvena ustanova 16. kolovoza 1948. godine pod nazivom Traumatološka bolnica u zgradi sagrađenoj za potrebe Više djevojačke škole u Draškovićevoj ulici 19 u Zagrebu. Naime, u I. svjetskom ratu ova je zgrada pretvorena u rezervnu ratnu bolnicu. U razdoblju od 1921. – 1941. u njoj djeluje Prva kirurška klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a nakon II. svjetskog rata u zgradu u Draškovićevoj 19 se smješta novoosnovana Traumatološka bolnica. Odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1983., Traumatološka bolnica postaje Klinikom za traumatologiju Zagreb. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, Klinika aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu formiranjem ratnih bolnica na prvim crtama bojišnice u razdoblju od 1991. do kraja ratnih zbivanja. Djelatnici Klinike su sudjelovali ukupno 1.400 dana u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u ratnim bolnicama, a u Klinici je liječen veliki broj civilnih i bojnih ranjenika. Od  srpnja 2010. djeluje kao Klinika za traumatologiju u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Rad Klinike obilježili su velikani hrvatske kirurgije i medicine. Među njima vodeće mjesto zauzima prof. dr. sc. Miroslav Grujić, koji je, između ostalog, i utemeljitelj Hrvatskog traumatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Danas je jedina klinika u Hrvatskoj specijalizirana za zbrinjavanje traumatoloških i ortopedskih bolesnika i zauzima vodeće mjesto u uvođenju najsuvremenijih metoda liječenja, kao i znanstvenog pristupa u zbrinjavanju ozljeda i bolesti lokomotornog sustava te najtežih, politraumatiziranih pacijenata. Sveučilišna je institucija te sudjeluje u izvođenju dodiplomske i poslijediplomske nastave Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i u trajnoj edukaciji u okviru specijalizacija iz kirurgije, ortopedije i subspecijalizacije iz traumatologije. Također nosi ulogu nastavne baze za studente Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu (studija sestrinstva, fizikalne terapije, laboratorijske medicine i radiološke tehnologije).

Izvor: Hrvatska liječnička komora, www.hlk.hr