x
x

Seksualna medicina – multidisciplinarna (sup)specijalizacija

  04.06.2018.

Dok u Hrvatskoj ne zaživi specijalizacija iz seksualne medicine, pacijenti će se morati i dalje javljati urolozima, ginekolozima, psihijatrima, endokrinolozima, venerolozima, liječnicima obiteljske medicine i seksualnim terapeutima koji su zbog osobnog angažmana naučili o seksualnoj medicini mnogo više nego što im je to njihov program edukacije ponudio.

Seksualna medicina – multidisciplinarna (sup)specijalizacija

Komu bi se osoba sa seksualnim problemom trebala javiti radi pomoći? Liječniku obiteljske medicine, urologu, ginekologu, psihijatru, endokrinologu? Svi ovi liječnici bave se pojedinim aspektima seksualnog funkcioniranja, no nijedan ne uzima u obzir svu cjelovitost i složenost seksualnog života; nikomu od njih seksualni problemi nisu primarno područje rada. Urolog i ginekolog znaju mnogo o fiziologiji muškog i ženskoga reproduktivnog sustava (premda tijekom specijalizacije nisu obradili teme iz područja specifičnosti seksualne fiziologije), ali nemaju znanja o psihološkim, kulturološkim i sociološkim aspektima seksualnog funkcioniranja.

Slično tomu, psihijatar će znati mnogo toga o psihološkim (svjesnim i nesvjesnim) aspektima seksualnosti i duševnim bolestima (i lijekovima koji se pritom rabe) kao uzrocima seksualnih teškoća, no hoće li moći povezati ove psihološke aspekte s organskim čimbenicima koji mogu negativno djelovati na seksualni život?

Ili, ako osoba nema drugih zdravstvenih teškoća, no ima neki seksualni problem (npr., prijevremenu ejakulaciju ili anorgazmiju), tko će najbolje znati u obzir uzeti moguću biološku podlogu (npr., osjetljivost serotoninskih receptora), psihološke aspekte (npr., anksioznost), kao i sociokulturološke determinatore (npr., stajališta o seksualnosti, očekivanja) koji svi utječu na manifestaciju seksualnog problema.

Seksologija se definira kao znanost koja se bavi proučavanjem seksualnosti, tj. istražuje komponente i manifestacije ljudske seksualnosti: seksualni nagon, erotičnost, rad genitalnih organa, načine zadovoljenja seksualnog nagona, poremećaje seksualnog funkcioniranja, seksualna ponašanja, rodne uloge itd.

Svi se slažu da je seksologija multidisciplinarna i da seksualnost ovisi o tjelesnim, psihološkim, kulturološkim, duhovnim, društvenim, političkim i inim čimbenicima. Također, specifi čnost je seksologije da isto ponašanje ljudi iz različitih kultura, društava ili zajednica jedni mogu smatrati normativnim, a drugi nemoralnim ili devijantnim.

Cijelo Pismo uredniku potražite u novom broju Liječničkog vjesnika.

Goran Arbanas

Liječnički vjewsnik 2018, https://doi.org/10.26800/LV-140-3-4-14