x
x

Dan plavog irisa: za prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva

  24.05.2018.

U subotu, 26. svibnja 2018. godine, u organizaciji Udruge Cro – ILCO Zagreb i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i drugim zainteresiranim institucijama, obilježit će se „Dan plavog irisa“.

Dan plavog irisa: za prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva

Obilježavanje ovog dana namijenjeno je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva te žive s njegovim posljedicama. No, ujedno je to i dan borbe protiv nastanka ovoga sijela raka, te jedna u nizu aktivnosti kojom se javnost želi upozoriti na ovaj rastući javnozdravstveni izazov današnjice.

U Zagrebu se svake godine bilježi se više 600 novooboljelih osoba te više od 360 umrlih. Podaci na razini Hrvatske, također, za sad ne ohrabruju i ne pokazuju silazne trendove te se godišnje bilježi više 3.000 novooboljelih i oko 2.000 umrlih osoba. Značaj navedenih brojeva nije samo u njihovoj veličini, već treba imati na umu da se iza njih kriju sudbine pojedinca, njihovih obitelji, ali i sredina u kojoj žive.

Javnozdravstvena akcija održat će se na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) od 10.00 do 13.00 sati. Pozivamo građane da nam se pridruže i kupnjom irisa potpomognu ovu akciju. Prilika je to da osvijestimo sebi i cijelom društvu kako zajedno trebamo raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Iskoristimo ujedno i ovo događanje kako bismo unaprijedili i promijenili odnos, i nas osobno, i društva u cjelini, prema već oboljelim osobama.

Pripremila: Melita Jelavić, dr. med., specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti

Izvor: www.stampar.hr