x
x

Uspješnost 5:2 dijete

  19.05.2018.

U novijem istraživanju znanstvenici su ispitivali uspješnost 5:2 dijete u odnosu na dijetu s kontinuiranom restrikcijom na energiji. Istraživanje je uključilo 27 pojedinaca čiji je cilj bio izgubiti 5 % ukupne tjelesne mase.

Uspješnost 5:2 dijete

Ispitanici koji su slijedili 5:2 dijetu su do zadanog gubitka tjelesne mase došli za 59 dana za razliku od ispitanika koji su bili na dijeti s kontinuiranom restrikcijom na energiji koji su do zadanog cilja došli za 73 dana.

Dodatno, kod ispitanika na 5:2 dijeti zabilježeno je značajnije smanjenje sistoličkog tlaka.

Zaključno, 5:2 dijeta mogla bi imati blagotvoran učinak na neke čimbenike rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Nova istraživanja se traže u svrhu rasvjetljavanja mehanizma kojim 5:2 dijeta ostvaruje svoje korist.

Dijete s povremenim postom (tzv. Intermittent dijete) sve su češći predmet rasprava, ali i prakse, budući da svojim postavkama daju prividno veći stupanj slobode u odabiru namirnica kod pojedinaca koje se odluče za takav tip dijete.

Jedna od dijeta koja spada u kategoriju dijeta s povremenim postom jest 5:2 dijeta. U sklopu dijete osobe 5 dana unose hranu bez kalorijske restrikcije, dok zadnja dva dana u tjednu uključuje post unutar kojeg unose do 600 kcal po danu.