x
x

Europski dan debljine, 21. 5.

  21.05.2022.

Europski dan debljine se obilježava treće subote u svibnju, ove godine je to 16. svibnja. Obilježavanje Europskog dana debljine započelo je 2010. godine na inicijativu Europskog udruženja za proučavanje debljine (engl. European Association for the Study of Obesity, EASO). Tema ovogodišnjeg Europskog dana debljine je “Borimo se protiv debljine zajedno” (engl. Tackling Obesity Together).

Europski dan debljine, 21. 5.

Debljina je postala jedna od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Europi i Hrvatskoj, među odraslima i djecom.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao jedini značajni čimbenik rizika za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od kojih umire više od 80% stanovništva Republike Hrvatske, a to su

  1. kardiovaskularne bolesti,
  2. neka sijela tumora,
  3. šećerna bolest tipa 2,
  4. kronična opstruktivna bolest pluća te
  5. mentalni poremećaji.

Poznato je da danas više ljudi umire od posljedica debljine nego pothranjenosti. Kada se govori o ovoj epidemiji, veliki su problem:

  • prekomjerna tjelesna masa (ITM ≥25 kg/kvadratnom metru i
  • debljina (ITM >30 kg/kvadratnom metru) u dječjoj dobi, jer, kako je poznato, djeca s debljinom postaju odrasli s debljinom.