x
x

Obilježen Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja

  17.05.2023.

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda se od 1993. g. 15. svibnja svake godine obilježava kao Međunarodni dan obitelji. Ovaj dan pruža priliku za promicanje svijesti o pitanjima koja se odnose na obitelj i proširivanje znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na obitelji. Dana 25. rujna 2015. godine, 193 države članice Ujedinjenih naroda jednoglasno su usvojile Ciljeve održivog razvoja. Politike i programi usmjereni na obitelj su od vitalnog značaja za postizanje mnogih od ovih ciljeva.

Obilježen Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja

Danas, u vrijeme višestrukih napora u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, neophodno je u promišljanju usluga iz područja promicanja zdravlja i primarne prevencije bolesti uzeti u obzir sve aspekte socijalne zajednice kroz sve razine ekološkog pristupa. U tom pogledu posebna je vrijednost obitelij.

Uloga obitelji posebno je velika i važna u usvajanju kao i mijenjanju zdravih životnih navika, promicanju zdravlja i prevenciji danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. Obiteljska blizina, podrška, komunikacija i uzajamno prihvaćanje zaštitni su čimbenik te je višestruko potvrđeno njihovo pozitivno djelovanje u prevenciji svih vrsta kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i mentalne bolesti. S druge pak strane, obitelji u kojima su prisutna negativna događanja poput konflikata, okrivljavanja, učestalih kritika i nedostatka podrške uočeni su lošiji klinički ishodi i mogu biti promatrani kao čimbenici rizika za razvoj bolesti.

Svjesna nenadomjestive uloge obitelj, Služba za socijalnu politiku i razvoj Ujedinjenih naroda 15. svibnja svake godine obilježava Međunarodni dan obitelji sazivanjem tematske sjednice u svom sjedištu. Tematska raznolikost obilježavanja ovog dana na godišnjoj razini jedan je od načina na koji se želi naglasiti važnost uloge obitelji u svim aspektima društva.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr