x
x

Mogući etiopatogenetski mehanizmi sindroma iznenadne dojenačke smrti

  26.04.2018.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti je javnozdravstveni, klinički i sudskomedicinski problem s incidencijom od oko 1‰.

Mogući etiopatogenetski mehanizmi sindroma iznenadne dojenačke smrti

Današnja istraživanja podupiru teorije kroničnih nepovoljnih perinatalnih zbivanja poput velikih opstetričkih sindroma i pušenja, zatim postnatalnih zbivanja poput infekcije, pretjeranog utopljavanja i pušenja, te potrbušnog položaja spavanja. Izostanak kardiorespiracijskih autoresuscitacijskih mehanizama uzrok je naprasne smrti za koju je trebao zasigurno preduvjet tkivnog, odnosno receptorskog oštećenja.

SIDS je i dalje značajan javnozdravstveni problem s brojnim mogućim teorijama koje se isprepliću. Do sada se govori o oko četredesetak mogućih uzroka SIDS-a, što čini istraživanja i dokaz mogućih etiopatogenetskih čimbenika teškim i kompliciranim. Moguće uzroke nastanka SIDS-a potražite u članku.

Prema današnjim spoznajama, očito se radi o sindromu koji je posljedica nekoliko čimbenika koji su međusobno jako različiti, a povezani su s nepovoljnim prenatalnim i postnatalnim zbivanjima. Protrahirana intrauterina hipoksija ili opetovani hipoksični inzulti tijekom fetalnoga života zasigurno i dokazano ostavljaju posljedice na razvitak mozga kao najosjetljivijeg tkiva na hipoksiju, mada u fetalnom i ranom neonatalnom razdoblju postoje dobro razvijeni defanzivni mehanizmi za obranu od hipoksije i mehanizmi moždane plastičnosti.