x
x

Izvješće o provedbi cijepljenja u 2017. godini

  11.06.2018.

U 2017. godini se nastavio pad cijepnih obuhvata, koji uočavamo zadnjih šest godina. Najveći je pad uočen kod cijepljenja u drugoj godini života (MPR primarno cijepljenje i DTPa-IPV-hepB-Hib docjepljivanje) te pri drugom dTpa docjepljivanju u dobi od pet godina.

Izvješće o provedbi cijepljenja u 2017. godini

Iako MPR obuhvati već šest godina padaju i pri upisu u školu, još su uvijek na visokoj razini i osiguravaju visoku razinu kolektivne zaštite školske djece od ospica, rubele i mumpsa. Međutim, kod djece predškolske dobi se iz godine u godinu povećava udio osjetljivih zbog necijepljenja, što predstavlja realnu opasnost od izbijanja epidemije tih bolesti kod djece predškolske dobi, pogotovo u županijama s najnižim obuhvatima (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Osječkobaranjska).

Unutar županija, obuhvati također značajno variraju po ispostavama. Primjerice, u Splitskodalmatinskoj županiji se cijepni obuhvati za primarno MPR cijepljenje po ispostavama kreću od 53,3 % (Hvar) do 100 % (Vis), a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 40,8 % (Dubrovnik) do 80,5 % (Metković); u gradu Rijeci je obuhvat 78,3 % (niži nego lani), Splitu 78 % (viši nego lani), a u Osijeku 80,7 % (niži nego lani).

Cijepljenjima koja se provode u školskoj dobi se još uvijek postižu visoki cijepni obuhvati, što značajno doprinosi održavanju kolektivnog imuniteta.

Cijeli izvještaj potražite na stranicama HZJZ-a.

Izvješće o provedbi cijepljenja u 2017. godini (pdf)

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr