x
x

Nova knjiga Medicinske naklade: Transseksualizam

  12.04.2018.

Transseksualizam se kao jasno definiran i od ostalih psihoseksualnih poremećaja oštro omeđen dijagnostički entitet u psihijatrijskoj klasifikaciji pojavio prije tridesetak godina. Broj liječenih slučajeva tog poremećaja izrazito je mali.

Nova knjiga Medicinske naklade: Transseksualizam

U knjizi je istaknuto ispitivanje interakcije psihološkog i biološkog u tijeku oblikovanja ljudske jedinke, te problematiziranja psihoanalitičkih postavki u formiranju rodnog identiteta. Ne zna se točna stopa zastupljenosti transseksualizma, što je posljedica društvene stigme koja prati osobe s tim poremećajem, a ta stigma proizlazi iz nepoznavanja prave prirode poremećaja. Stopa zastupljenosti transseksualizma mijenja se s vremenom istraživanja i ovisno o različitim dijelovima svijeta.

Knjiga se sastoji od dva dijela: u prvom autor opisuje teoriju podrijetla i liječenje transseksualizma; u drugom povezuje francuskog romanopisca Marcela Prusta, češkog neurologa Sigmunda Freuda i hrvatskog pisca i grafičara Miroslava Šuteja, te ponešto govori o istospolnom usmjerenju u muškaraca.

Knjiga je namijenjena prvenstveno psihijatrima i terapeutima, ali i onim stručnjacima koji bi trebali obrađivati takvog pacjenta (urolog, ginekolog, specijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije, endokrinolog i psiholog) te samim pacjentima i njihovoj obitelji.

Autor vjeruje da će ova knjiga postići svoju svrhu ako medicinska i pravno-zakonska pomoć transseksualnim osobama u Republici Hrvatskoj postane boljom nego što je bila dosad.