x
x

Vitamin D nedjelotvoran bez dovoljno magnezija?

  05.04.2018.

Novo je istraživanje pokazalo da se vitamin D ne može iskoristiti ukoliko organizam nema dovoljnu razinu magnezija, što dovodi do pohrane i neaktivnosti vitamina D.

Vitamin D nedjelotvoran bez dovoljno magnezija?

Prema autorima rada, prilikom nedostatka vitamina D često se uzimaju dodaci prehrani, no problem se javlja kod neshvaćanja načina funkcioniranja metabolizma. Ukoliko je prisutan nedostatak magnezija, uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani može povisiti razine kalcija i fosfata, no neće se odraziti na razinu vitamina D u krvi. Povrh toga, zbog nedostatka magnezija može doći i do kalcifikacije krvnih žila, ali i do češće osteoporoze i rizika od loma kostiju.

S druge strane, pacijentima s optimalnom razinom magnezija potrebno je manje vitamina D u obliku dodatka prehrani kako bi dosegli i njegovu optimalnu razinu.

Preporučena dnevna doza magnezija je 420 mg za muškarce i 320 mg za žene, ali nerijetko svakodnevne prehrane sadrže tek upola od preporučene doze. Znanstvenici potiču na uzimanje dnevne optimalne doze magnezija zbog čega će se smanjiti i rizik od nedostatka vitamina D.

The Journal of the American Osteopathic Association

Izvor: Vitamini.hr