x
x

Svjetski tjedan glaukoma od 7. do 13. 3. 2021

  08.03.2021.

Od 2014. godine svake godine aktivno obilježavamo Svjetski tjedan glaukoma organiziranjem nacionalnih kampanja po cijeloj Hrvatskoj. Aktivnosti u Hrvatskoj uvijek su bile ocijenjene kao iznimno uspješne i najveće kampanje među zemljama sudionicama.

Svjetski tjedan glaukoma od 7. do 13. 3. 2021

Donosimo izvješća Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravstva od prethodnih godina.

Tijekom dana otvorenih vrata u oftalmološkim ambulantama, odjelima i klinikama, ali i na javnim prostorima, provodile su se javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka za građane u 24. grada u Hrvatskoj te su ih stručnjaci educirali i podijelili edukativne brošure o glaukomu. Održan je velik broj predavanja o glaukomu koja su bila namijenjena građanima, kao i liječnicima obiteljske medicine. Medijske kampanje - koje su uključivale tekstove u dnevnom tisku, edukativne brošure, emisije na radiju i televiziji i potporu poznatih osoba iz javnog života - trebale su  „približiti“ glaukomsku bolest hrvatskoj javnosti i ukazati na važnost ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja ove bolesti.

Svake godine Svjetski tjedan glaukoma završavamo okupljanjem liječnika na međunarodnom simpoziju Glaucoma Codes koji sadrži predavanja eminentnih stručnjaka iz inozemstva i Hrvatske na temu glaukoma, stručne rasprave, tečajeve i radionice. 

I ove godine obilježit će se tjedan glaukoma u skladu s preporukama zbog pandemije COVID-19.

Završno događanje Svjetskog tjedna glaukoma 6. e-Glaucoma Codes simpozij ove godine biti će održan 13. ožujka 2021.

Izvor: Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva