x
x

EK: zastoj s reformom zdravstva

  09.03.2018.

EK: zastoj s reformom zdravstva; bolnice neadekvatno financirane i preopterećene dugovima

EK: zastoj s reformom zdravstva

U izvješću Europske komisije o stanju zdravlja u EU iz studenoga prošle godine stoji i da je izdvajanje od 1.241 eura po stanovniku u Hrvatskoj, četvrti najniži iznos u EU, a stopa od 7,4 posto iz BDP-a znatno niža od prosjeka EU koja iznosi 9,9 posto. Istodobno, 15 posto doprinosa koje za zdravstvenu zaštitu uplaćuju hrvatski građani na razini je prosjeka EU. Komisija smatra kako je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina pokrenula niz važnih zdravstvenih reformi za unapređenje sustava i povećanje fiskalne održivosti, no da one nisu bile sustavne, a neke su odbačene, pa je izražena i zabrinutost jer se čini da fiskalnoj održivosti prijete veliki rizici u srednjoročnom razdoblju.

Ministarstvo zdravstva, mišljenja je Komisija, treba preuzeti ulogu upravljanja kako bi se očuvala dosadašnja postignuća i riješili preostali problemi u pružanju zdravstvene zaštite.

EK je lani upozorila i na nedostatak liječnika i medicinskih sestara

EK je u izvješću iz studenoga prošle godine upozorila i na nedostatak liječnika i medicinskih sestara, posebno u ruralnim područjima i na otocima, zbog njihova iseljavanja nakon pristupanja Hrvatske EU te malih plaća, što dodatno umanjuje dostupnost zdravstvene zaštite pojedinim skupinama stanovnika.

Broj liječnika i medicinskih sestara mali je u usporedbi s EU, pa dodatni izazov predstavlja strateško planiranje ljudskih resursa u zdravstvu, zaključila je Europska komisija.