x
x

I liječnici uključeni u pregovore o kolektivnom ugovoru?

  20.02.2018.

Nakon prošlotjedne oštre reakcije Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog sindikata na činjenicu da su pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje započeli bez predstavnika liječnika, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavili su da traže rješenje kako bi liječnike ipak uključili u netom započete pregovore.

I liječnici uključeni u pregovore o kolektivnom ugovoru?

Naime, izmjenama Zakona o reprezentativnosti usvojenim 2014., Hrvatski liječnički sindikat postao je „nereprezentativan“  jer ima manje od 20 posto ukupnog članstva svih sindikata u zdravstvu i zbog toga izbačen iz pregovora o Kolektivnom ugovoru.

Po najnovijim informacijama sa sastanka pregovaračkih odbora Vlade i dvaju sindikata novim Kolektivnim ugovorom ugovorila bi se ista razina materijalnih i ostalih prava radnika u sustavu zdravstva kao i u dosadašnjem, a bio bi zaključen na razdoblje od 12 do 18 mjeseci. U tom vremenu pronašlo bi se kvalitetno zakonsko rješenje za uključivanje u pregovore predstavnika liječnika, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Kolektivni pregovori počeli su u srijedu 15. veljače 2018. u Ministarstvu zdravstva, a sa sindikalne strane u njima sudjeluju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. 

Početak pregovora o novom KU bez sudjelovanja predstavnika liječnika Hrvatska liječnička komora ocijenila je "teškim oblikom diskriminacije važne društvene skupine, što može uzrokovati štetne posljedice za sve hrvatske građane".

Hrvatski liječnički sindikat zatražio je hitno pokretanje postupka za priznavanje njegove reprezentativnosti, promjenu zakona i nalaženje modela za promptno uključivanje njegovih predstavnika u pregovore. U suprotnom postoji realna mogućnost da liječnici odbiju raditi prekovremeno, što bi dovelo do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava, zaprijetio je HLS.

Izvor: Hrvatska liječnička komora