x
x

Prehrana bogata vlaknima može imati pozitivan učinak na reumatoidni artritis

  19.02.2018.

U časopisu Nature Communications nedavno je objavljeno kako prehrana bogata vlaknima može imati pozitivan učinak na reumatoidni artritis, odnosno kroničnu upalnu bolest zglobova.

Prehrana bogata vlaknima može imati pozitivan učinak na reumatoidni artritis

Crijevna mikrobiota ključna je za učinak pojedine prehrane na zdravlje organizma jer bakterije rastavljaju vlakna na tijelu bitne molekule. Nusprodukti koji u tom procesu nastaju su masne kiseline kratkog lanca koje stanicama daju energiju, potiču rad crijeva i imaju protuupalno djelovanje.

U novom je istraživanju otkriveno da su upravo metaboliti, odnosno produkti metabolizma, oni koji utječu na imunološki sustav te neizravno i na autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Znanstvenici su uspjeli dokazati da pravilna prehrana bogata vlaknima može promijeniti crijevnu mikrobiotu tako da stvara mnogo više masnih kiselina kratkog lanca. Bitno je napomenuti da se ove masne kiseline nalaze u zglobnoj tekućini te vjerojatno utječu na funkciju samih zglobova.

Veća koncentracija masnih kiselina kratkog lanca izaziva smanjenje broja stanica koje sudjeluju u smanjenju gustoće kostiju te tako usporavaju njihovo propadanje.

Pravilna prehrana pogodna za bakterije ima protuupalni učinak i povoljno utječe na gustoću kostiju pa će ovi rezultati istraživanja znanstvenicima pomoći u razvijanju novih načina liječenja upalnih bolesti zglobova.

Vitamini.hr