x
x

Novouređeni prostor dijalize Odjela za nefrologiju i dijalizu OB Varaždin

  12.02.2018.

Na petom katu zgrade Internističko-pedijatrijskog paviljona u Općoj bolnici Varaždin u petak je otvoren novouređeni prostor dijalize Odjela za nefrologiju i dijalizu, u koji je uloženo 14,3 milijuna kuna.

Novouređeni prostor dijalize Odjela za nefrologiju i dijalizu OB Varaždin

Time je Odjel nakon 32 godine napokon dobio nove prostore, u kojima će skrbiti o više od 160 pacijenata kojima je nužna dijaliza ili daljnja zdravstvena skrb nakon transplantacije bubrega.

Hemodijaliza u Općoj bolnici Varaždin ima dugogodišnju tradiciju - Centar za hemodijalizu je osnovan još 1980. godine, a tada je imao šest dijaliznih mjesta.

Zahvaljujući projektu koji je trajao tri godine, a financiran je iz decentraliziranih sredstava u vrijednosti većoj od 14 milijuna kuna, vraždinska bolnica danas ima 35 novih mjesta za dijalizu.

Sada je hemodijaliza omogućena svim bolesnicima u jednoj smjeni.

Novouređeni dio Odjela ima 37 uređaja za dijalizu, od čega su dva rezervna.

O pacijentima skrbe četiri subspecijalista nefrologa, jedan specijalist interne medicine, tri specijalizanta te 29 medicinskih sestara i tehničara.

Na Odjelu za nefrologiju i dijalizu obavljaju još akutnu dijalizu, kontinuiranu metodu nadomještanja bubrežne funkcije (CRRT ) i plazmaferezu, odnosno izmjenu plazme.

U 2017. godini obavljeno je 12540 kroničnih hemodijaliza, 47 akutnih, 222 CRRT-a i 8 plazmafereza.

Varazdinski.hr