x
x

Zdravlje i seksualnost osoba treće životne dobi

  23.01.2018.

U novije vrijeme raste interes za istraživanja o starijoj životnoj dobi, a razlog tome je što u ukupnoj populaciji raste broj starijih osoba. Samo u RH oko 16 % ukupne populacije čine osobe starije životne dobi. U radu objavljenom u časopisu Socijalna psihijatrija cilj je prikazati s kojim se sve problemima suočavaju osobe treće životne dobi kada je u pitanju njihova seksualnost, prije svega zato što se na seksualnost gleda kao na jedan od važnih aspekata zdravlja svakog pojedinca.

Zdravlje i seksualnost osoba treće životne dobi

Neka recentnija istraživanja iz svijeta češće su citirana, jer kod nas to još nije značajno područje interesa znanstvenika i istraživača, te se glavnina istraživanja uglavnom odnosi na seksualnost do treće životne dobi.

Cilj rada je i potaknuti istraživače da se u većem broju bave ovom problematikom s obzirom na brojnost osoba treće životne dobi. Također na umu treba imati i da je sve veći broj braniteljske populacije, posebice oni koji su bili u zatočeništvu u srpskim logorima i koji su prošli različite oblike mučenja koje uključuje i seksualno zlostavljanje. To je već sada razvidno ostavilo duboki kako psihološki tako i zdravstveni trag na njihovu seksualnost, a riječ je o nemalom broju osoba koje uskoro ulaze u treću životnu dob.

Ivana Lončar, Mladen Lončar