x
x

Namirnica bogate omega-3 masnim kiselinama u borbi protiv lupusa

  15.01.2018.

Viši unos omega-3 masnih kiselina povezan je s boljom kvalitetom sna i smanjenjem simptoma depresije kod osoba oboljelih od lupusa, kronične upalne autoimune bolesti, zaključak je istraživanja predstavljenog na godišnjem kongresu ACR/ARHP u San Diegu.

Namirnica bogate omega-3 masnim kiselinama u borbi protiv lupusa

Lupus, kao autoimuna bolest, može nastati kod svih osoba iako žene imaju čak 10 puta veću vjerojatnost od razvijanja bolesti u odnosu na muškarce. Najčešći oblik lupusa je sistemski eritemski lupus (SLE) kojeg karakteriziraju mnogobrojni simptomi koji u konačnici uzrokuju razne upale i oštećenja pojedinih dijelova tijela. Budući da je nekolicina prethodnih istraživanja pronašla poveznicu između dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama i smanjenja napredovanja lupusa, aktualno istraživanje odlučilo je ispitati odnos unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina putem hrane i kliničkih ishoda kod pacijenata.

U presječnom istraživanju sudjelovalo je 456 osoba sa SLE-om, od kojih 425 žena, prosječne starosne dobi 52,9 godina. Unos omega masnih kiselina bilježen je pomoću posebnih prehrambenih upitnika, a uz njih su korišteni i upitnici aktivnosti sistemskog lupusa, stope fibromijagije, poremećaja sna i depresije.

Rezultati su pokazali da je unos omega-3 masnih kiselina značajno povezan s kvalitetom sna, smanjenjem simptoma depresije te smanjenja simptoma fibromijalgije. Međutim, nije zabilježena povezanost između unosa masnih kiselina i ukupne kvalitete života ispitanika.

Zaključno, višim unosom namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama mogli bi se smanjiti neki od simptoma bolesti kod osoba oboljelih od SLE-a.

Izvor: www.vitamini.hr