x
x

Kognitivno-bihevioralna terapija za anksiozne poremećaje djece i adolescenata

  14.01.2018.

Velik broj djece i mladih pati od anksioznosti.Za djecu i mlađe osobe koje pate od anksioznosti je vjerojatnije da će imati poteškoće u sklapanju prijateljstava, obiteljskom životu i školi.Terapije za djecu i mlađe osobe koje pate od anksioznosti mogu pomoći u prevenciji razvijanja problema s mentalnim zdravljem ili ovisnostima o alkoholu i psihoaktivnim tvarima kasnije u životu. Terapija razgovorom kao što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) može pomoći djeci i mladim osobama u nošenju s anksioznošću korištenjem novih načina razmišljanja. Većina roditelja radije odabire pokušati s terapijom razgovorom nego s lijekovima kao što su antidepresivi.

Kognitivno-bihevioralna terapija za anksiozne poremećaje djece i adolescenata

Ovaj pregled je dopunjena verzija prijašnjeg Cochrane sustavnog pregleda iz 2005, koji je pokazao da je KBT efikasna terapija za anksioznost kod djece i mladih.

Cilj ovog pregleda je odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Je li KBT učinkovitiji u odnosu na nikakvu terapiju (lista čekanja)?
  • Je li KBT učinkovitiji od ostalih "aktivnih" terapija kao što su knjige samopomoći za djecu i mlade osobe?
  • Je li KBT učinkovitiji od lijekova?
  • Je li KBT pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti kod djece i mladih osoba na duži period?

Koje studije su uključene u pregled?

Pretražene su baze podataka kako bi se pronašle sve visoko kvalitetne studije o KBT za anksioznost kod djece i mladih osoba u razdoblju od 1970. do srpnja 2012. godine.Da bi bile uključene u pregled, istraživanja su trebala biti randomizirani kontrolirani klinički pokusi i trebala su uključivati djecu i mlade s jasnom dijagnozom anksioznosti.

U pregled je uključena 41 studija s ukupno 1806 sudionika.Autori pregleda su cjelokupnu kvalitetu istraživanja ocijenili kao umjerenu.

Što nam govore dokazi iz pregleda?

KBT je značajno učinkovitiji u odnosu na nikakvu terapiju u smanjenju simptoma anksioznosti kod djece i mladih osoba.

Nema dokaza da je jedna vrsta KBT-a učinkovitija u odnosu na neku drugu (primjerice grupna, individualna, s roditeljima).

KBT nije učinkovitiji od ostalih "aktivnih terapija" kao što su knjige samopomoći.

Mali broj istraživanja koji je pronađen znači da autori pregleda nisu mogli usporediti KBT s lijekovima.

Samo su četiri istraživanja ispitala dugoročne ishode KBT-a.Nema jasnih dokaza da su se poboljšanja u simptomima anksioznosti kod djece i mladih osoba zadržala nakon dužeg vremena.

Što bi dalje trebalo učiniti?

Autori pregleda predlažu da bi se buduća istraživanja trebala više usmjeriti na to što KBT čini najboljom terapijom za djecu i mlade osobe, kako se KBT može pružiti na najekonomičniji mogući način i kako se KBT može prilagoditi za različite dobne skupine.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Preveo: Ivan Buljan
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr

VEZANI SADRŽAJ > <