x
x

Hrvatski istraživači iz Genosa otkrili glikanske biomarkere

  13.01.2018.

Hrvatski istraživači iz Genosa objavili su u stručnom časopisu Gastroenterology otkriće glikanskih biomarkera koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva.

Hrvatski istraživači iz Genosa otkrili glikanske biomarkere

U istraživanju je sudjelovao 3441 pacijent iz bolnica u SAD i Italiji, a rezultati Genosove analize glikanskih biomarkera dodatno su potvrđeni u Medicinskom centru Sveučilišta u nizozemskom Leidenu.

Glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti, što može doprinijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata.

Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulceroznim kolitisom.

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU projekta IBD-BIOM, koji je Genosu osigurao osam milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu EU projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima), koji će Genosu osigurati dodatnih šest milijuna kuna za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim svjetskim znanstvenicima.

Glikani su složeni ugljikohidrati vezani na proteine i uključeni su u mnoge fiziološke i patofiziološke procese, pa stoga imaju izraženi dijagnostički potencijal.

Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

Genos