x

SPECIJALIZACIJE

x

Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2017./2018.

  10.01.2018.

U Hrvatskoj je, zaključno sa 7. siječnja 2018. godine, službeno registrirano ukupno 3845 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (2684) stiglo u 1. tjednu 2018. godine.

Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2017./2018.

Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom veljače, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najveći broj oboljelih bilježi se na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece u dobi od 5 do 14 godina i mlađe djece u dobi od 0 do 4 godine, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima, koji čine 60 posto uzoraka analiziranih na gripu, polako se bilježi i porast udjela virusa gripe A, iako i dalje prevladava virus gripe B (79 %) i to linija Yamagata. Među uzorcima s potvrđenim virusom gripe A, 70 posto je A(H3N2), a 30 posto A(H1N1).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije se bilježi porast aktivnosti virusa gripe, pri čemu istovremeno cirkuliraju oba tipa, A i B, s geografski različitom zastupljenošću pojedinih tipova unutar regije. Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Andol PROIbuxin RapidMaxflu
OGLAS
Maxflu
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: