x
x

Nove američke smjernice za liječenje hipertenzije

  Matija Stipaničev, cand. med.

  15.12.2017.

American College of Cardiology (ACC) i American Heart Association (AHA) izdali su nove smjernice za liječenje hipertenzije. Novim smjernicama upozorava se da čak i blagi porast krvnog tlaka nosi izrazito opasne posljedice za kardiovaskularno zdravlje zbog čega su smanjene vrijednosti za klasifikaciju krvnog tlaka.

Nove američke smjernice za liječenje hipertenzije

Što je važno u smjernicama?

U novim smjernicama smanjene su vrijednosti krvnog tlaka za dijagnozu hipertenzije sa 140 mmHg na 130 mmHg za sistolički tlak i s 90 mmHg na 80 mmHg za dijastolički tlak.

Odabir liječenja trebao bi se temeljiti se na vrijednostima krvnog tlaka i desetogodišnjem riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti, poglavito ateroskleroze. Za što točniju procjenu vrijednosti krvnog tlaka preporučuje se koristiti prosjek izmjerenih vrijednosti kroz dulji period što uključuje mjerenje u ordinacijama, ali i kod kuće. Temelj liječenja u novim smjernicama je promjena životnog stila što se preporučuje kao terapija u svim stadijima hipertenzije. U novim smjernicama su  smanjene vrijednosti krvnog tlaka za dijagnozu hipertenzije sa 140 mmHg na 130 mmHg za sistolički tlak i s 90 mmHg na 80 mmHg za dijastolički tlak.

 

Prethipertenzija (sistolički tlak: 120–129 mm Hg; dijastolički tlak: <80 mm Hg)  može se regulirati samo uz promjenu životnih navika, bez lijekova.

Terapija stadija 1 hipertenzije (sistolički tlak: 130–139 mm Hg; dijastolički tlak: 80–89 mm Hg) ovisi o desetogodišnjem riziku. Ukoliko je rizik <10% preporučuje se samo promjena životnih navika. Ako pacijenti boluju od ateroskleroze ili imaju kardiovaskularni rizik ≥10% moraju se dodatno koristiti lijekovi. 

Svi pacijenti sa stadijem 2 hipertenzije (sistolički tlak: ≥140 mm Hg; dijastolički tlak: ≥90 mm Hg)  moraju koristiti lijekove i mijenjati životne navike.


U smjernicama se također ističe da bi se terapijom, iako možda malo radikalno, i kod starijih osoba trebale postići vrijednosti kao i kod mladih (120/80 mm Hg).  Terapija antihipertenzivima se preporučuje za sve starije od 65 godina sa sistoličkim tlakom ≥130 mm Hg.

Preporučuje se da se na početku terapije koriste dva lijeka.  

 

Prema starim smjernicama trećina Amerikanaca bolovala je od hipertenzije. Procjenjuje se da će zbog novih dijagnostičkih vrijednosti čak 47% Amerikanaca bolovati od hipertenzije. Ipak, ne očekuje se značajan porast prodaje antihipertenzivnih lijekova zbog naglašavanja važnosti životnih navika u liječenju i prevenciji hipertenzije.