x
x

Globalna ministarska konferencija o zaustavljanju tuberkuloze

  05.12.2017.

Cilj Konferencije bio je ubrzati provedbu Strategije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO End TB), odnosno provedbu konkretnih mjera za smanjenje razlika u pristupu zdravstvenoj zaštiti i sprečavanju krize tuberkuloze višestruko otporne na lijekove (MDR-TB) kako bi se ispunjavanjem obveza, postizanjem rezultata i preuzimanjem odgovornosti na nacionalnoj i globalnoj razini ostvarili ciljevi za zaustavljanje tuberkuloze koje je postavila Svjetska zdravstvena skupština, kao i ciljevi održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih naroda (UN).

Globalna ministarska konferencija o zaustavljanju tuberkuloze

Na Konferenciji je sudjelovalo 125  država članica Svjetske zdravstvene organizacije, od čega čak 74 ministra, dok su ostale države bile zastupljene na visokoj političkoj razini. Uz predstavnike država članica SZO-a su na konferenciji sudjelovali voditelji organizacija UN-a, voditelji razvojnih agencija i regionalnih tijela, nevladine organizacije, uključujući vjerske organizacije, predstavnici civilnog društva, predstavnici akademskih i istraživačkih institucija, filantropskih zaklada te predstavnici  privatnog sektora. Na Konferenciji je potpisana i ministarska deklaracija, koja sadrži odvažne obveze zemalja kako bi se ubrzalo djelovanje na okončanju tuberkuloze i ispunili ključni ciljevi prema ostvarenju ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. Krunoslav Capak, državni tajnik Ministarstva zdravstva gosp. Tomislav Dulibić i pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković sudjelovali su kao članovi hrvatske delegacije na Globalnoj ministarskoj konferenciji o zaustavljanju tuberkuloze u eri održivog razvoja, koja se održala od 15. do 17. studenoga 2017. godine u Moskvi.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr