x
x

Blagi trend porasta pojavnosti zaraze HIV-om u Hrvatskoj

  30.11.2017.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2016. godine su zabilježene ukupno 1433 osobe kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 480 oboljelo od AIDS-a.

Blagi trend porasta pojavnosti zaraze HIV-om u Hrvatskoj
Nije dobro što se još uvijek dio zaraza HIV-om otkrije u kasnom stadiju HIV infekcije ili kad je zaražena osoba već oboljela od AIDS-a.

U istom je razdoblju od HIV-a odnosno AIDS-a umrlo 254 osoba.

U 2016. godini je u Hrvatskoj zabilježeno 109 novih slučajeva infekcije HIV-om i AIDS-a, što je na razini prošle godine, te se nastavlja blag porast pojavnosti.

Posljednjih se godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi 90 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od 21 na milijun stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (63/1 milijun je prosjek za zemlje EU/EEA).

Novi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj pokazuju blagi trend porasta pojavnosti unazad nekoliko godina, sa stabilnim trendom oboljelih i umrlih od AIDS-a, što se dijelom može objasniti uspješnijim otkrivanjem infekcije preventivnim aktivnostima testiranja, te dostupnošću antiretrovirusne terapije koja, ako je uspješna, omogućuje gotovo normalan i dug životni vijek osoba zaraženih HIV-om.

Antiretrovirusna terapiji je u Hrvatskoj od 1997./1998. godine dostupna i besplatna za pacijente (troškove pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje).

Liječenje zaraze HIV-om u Hrvatskoj je prema parametrima preživljenja i zadržavanja u skrbi dobro i uspješno, čime se poboljšava prognoza i kvaliteta života oboljelih te pomaže u sprječavanju prijenosa infekcije HIV-om.

Iako se postotak novootkrivenih osoba s HIV infekcijom koje imaju i AIDS smanjuje u odnosu na sve novootkrivene osobe kojima je dijagnosticirana ova infekcija, još je uvijek nepovoljno to što se dio zaraza HIV-om otkrije u kasnom stadiju HIV infekcije ili kad je zaražena osoba već oboljela od AIDS-a.

Od ukupnog broja svih slučajeva zaraze HIV-om, 88% (1 257) su muškarci, a 12% (176) žene.

Od ukupnog broja slučajeva HIV/AIDS, najveći broj zaraza HIV-om (53%) se dijagnosticira u dobnim skupinama od 25 do 39 godina.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr