x
x

Predstavljena knjiga o Vukovaru i vukovarskoj bolnici

  16.11.2017.

Više od osam stotina uzvanika prisustvovalo je promociji knjige "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka", autora dr. sc. Ive Lučića, koju je u utorak 14. studenog 2017. u Zagrebu predstavila Hrvatska liječnička komora u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest. U uvodnom obraćanju okupljene su pozdravili predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža, ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Jasna Turkalj te urednik knjige i drugi dopredsjednik HLK-a prim. Ante-Zvonimir Golem.

Predstavljena knjiga o Vukovaru i vukovarskoj bolnici
Knjiga se po cijeni od 300 kn + trošak poštarine od 39 kuna može naručiti preko tvrtke Aorta d.o.o., Tuškanova 37, Zagreb. Narudžbe se primaju na info@aorta.hr. U slobodnoj prodaji, po cijeni od 300 kn, bit će početkom prosinca u većim knjižarama širom Hrvatske.

Knjigu su, uz autora dr. sc. Ivu Lučića s Hrvatskog instituta za povijest predstavili ratni ministar zdravstva RH prof. dr. sc. Andrija Hebrang, ravnateljica vukovarske ratne bolnice mr. sc. Vesna Bosanac, povjesničar prof. dr. sc. Darko Vitek s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te književni kritičar doc. dr. sc. Nino Raspudić.

Knjiga „Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“ donosi povijesni prikaz kulturološke, demografske i društvene slojevitosti hrvatsko-srpskih odnosa, osvrte na ratna zbivanja u Vukovaru, ali i cjelovit prikaz rada bolnice u ratnim uvjetima.

„Bolnica je bila upozorenje onima koji su dolazili, a prethodno su razorili Vukovar. Ona im je slala poruku da paze kako prilaze instituciji označenoj crvenim križem i zaštićenoj međunarodnim zakonima. Međutim, oni tu poruku nisu prihvatili i nasukali su se na hridine zločina, napravili sve ono što nam je poznato, na Ovčari i drugim mjestima, poubijali ranjenike i civile i to je nešto što će im uvijek ostati na savjesti“ - izjavio je dr. Ivo Lučić prilikom predstavljanja knjige.

U obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 2500 liječnika dragovoljaca i približno toliko medicinskih sestara i tehničara. Bolnica je bila jednako dostupna i otvorena za sve, pa i za neprijateljske vojnike, koje bi ranjene dovezli u bolnicu.

„Vukovar je ponovno lijep, obnovljeni grad ali ono što nikada nitko ne smije zaboraviti je to na kakvoj teškoj žrtvi je oslobođen i kako nam je teško bilo. Bilo je tako da ni jedan normalan čovjek ne može pojmiti koliko se ljudske mržnje i zla može izliti kroz stotine, tisuće topovskih granata i bombi.“-izjavila je mr.sc. Vesna Bosanac.

Ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang smatra kako je važnost knjige “Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka” to što pokazuje u kojim je povijesnim okolnostima došlo do srpske agresije na Vukovar i tragedije vukovarske bolnice.

“Važna osobina vukovarske bolnice je i promicanje etike u najtežim uvjetima, jer su na isti način liječili i protivničke vojnike, a zadržati u ratu tako visoke kriterije je doista na čast liječničkoj struci”- naglasio je prof.dr.sc. Andrija Hebrang u svom govoru.

U ovom zadnjem utočištu, svjetlu u crnilu rata, ležali su i ranjeni neprijateljski vojnici. Liječnička njega im nije uskraćena, iako su se borili na suprotnoj strani. Za ove hrabre ljude oni su svi bili jednaki.

„Riječ je o velikanima hrvatskog liječništva i herojima Domovinskog rata. Njihovo djelo izraz je ljudske hrabrosti, primjer predanosti liječničkom zvanju, svjedočanstvo ljubavi prema Hrvatskoj i zaslužuje biti inspiracija sadašnjim i budućim naraštajima hrvatskih liječnika”, izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Trpimir Goluža.

Važna osobina vukovarske bolnice je i promicanje etike u najtežim uvjetima, jer su na isti način liječili i protivničke vojnike, a zadržati u ratu tako visoke kriterije je doista na čast liječničkoj struci. Neveliki kirurški tim danonoćno je izvodio najteže zahvate koje poznaje ratna kirurgija. Naravno, i sve ostalo osoblje radilo je do krajnjih granica svojih mogućnosti. Bolnica koja je pružala pomoć svima, pa i zarobljenim okupatorskim vojnicima, bila je izložena nemilosrdnom bombardiranju iz najtežeg topničkog oružja, a gađana je i avionskim bombama težine 250 kilograma. Jedna od njih probila je 4 bolničke etaže i zabila se u hodnik pun ranjenika, ali na sreću, nije eksplodirala.