x
x

Nova knjiga: Preventivna i socijalna pedijatrija

  14.11.2017.

Pozivamo Vas na predstavljanje udžbenika „Preventivna i socijalna pedijatrija“, autora Josipa Grgurića, Milivoja Jovančevića i suradnika koje će se održati u srijedu 22. studenog. 2017. godine u 18:00 sati u Hrvatskom liječničkom domu, Šubićeva 9 u Zagreb.

Nova knjiga: Preventivna i socijalna pedijatrija
Udžbenik ističe važnost salutogeneze – znanstvene discipline koja nastoji unaprijediti zdravlje pojednica, koja govori o tome kako iz biološkog potencijala (uglavnom je riječ o nasljeđu) postići najvišu moguću razinu zdravlja u svim aspektima (tjelesnom, duševnom, socijalnom i edukacijskom zdravlju).

Dijete je temelj opstanka i prosperiteta svake zajednice i ljudske vrste u cjelini. Djetetovo je zdravlje produkt vrlo složene i dinamične interakcije između nasljeđa i čimbenika iz okoline u kojoj se stvaraju temelji zdravlja odrasle osobe. Navedene poveznice između zdravlja najranije životne dobi i odraslih, kao i mehanizmi međudjelovanja, još su uvijek slabo poznati, ali nedvojbeno iznimno značajni. Tek kad imamo na umu sve komponente zdravlja, međusobne utjecaje  različitih čimbenika i specifične periode kad se promjene događaju, bit će moguće sveobuhvatnije spoznati značaj razdoblja ranoga rasta i razvoja.

Prevencija, sprječavanje nastanka bolesti, promatrajući sa stajališta medicine u užemu smislu, etike, ekonomije i sociologije, vrhunski je doseg suvremene medicine. Suprotno uobičajenim stajalištima, riječ je o sofisticiranoj grani medicine koja zahtijeva visoku razinu stručnosti i interdisciplinarni pristup. Ocjenjujući javnozdravstveni učinak i značenje, ne postoji klinička disciplina s kojom se može usporediti prema navedenim obilježjima.

Udžbenik ističe važnost salutogeneze – znanstvene discipline koja nastoji unaprijediti zdravlje pojednica, koja govori o tome kako iz biološkog potencijala (uglavnom je riječ o nasljeđu) postići najvišu moguću razinu zdravlja u svim aspektima (tjelesnom, duševnom, socijalnom i edukacijskom zdravlju). Stoga je svrha ovog udžbenika pružiti pregled mogućnosti preventivnoga djelovanja i unaprjeđenja zdravlja djece u svim svojim sastavnicama i dinamici.