x
x

Enteralna prehrana kod djece s Crohnovom bolesti

  02.11.2017.

Isključiva enteralna prehrana podjednako je djelotvorna kao i upotreba kortikosteroida u liječenju Crohnove bolesti te utječe na bolji oporavak mukoznih oštećenja, zaključak je novije meta-analize.

Enteralna prehrana kod djece s Crohnovom bolesti

Isključiva enteralna prehrana je oblik prehrane koji se smatra izrazito blagotvornim kod osoba oboljelih od Crohnove bolesti budući da utječe na poboljšanje crijevne propusnosti, smanjenje crijevnih upala te održavanje zdravlja crijevnog mikrobioma. Učinkovitost isključive enteralne prehrane prepoznata je u nekim europskim zemljama koje već i provode sustavnu terapiju istom, međutim velik broj ostalih zemalja, uključujući i SAD, i dalje terapiju provodi isključivo upotrebom kortikosteroida. Upravo sukob mišljenja po pitanju optimalnog liječenja Crohnove bolesti rezultirao je aktualnom meta-analizom.

Meta-analiza je obuhvatila osam randomiziranih kliničkih istraživanja s ukupno 450 maloljetnih ispitanika. Glavni cilj je bio dobivanje ukupne relativne učinkovitosti liječenja Crohnove bolesti pomoću isključive enteralne prehrane ili pak pomoću kortikosteroida unutar pedijatrijske populacije.

Rezultati su pokazali da ne postoji razlika u učinkovitosti dvaju promatranih načina liječenja, kako po pitanju prve pojave bolesti, tako i u ponovnom povratku bolesti. Međutim, djeca koja su primala isključivu enteralnu prehranu imala su četiri puta bolji oporavak mukoznih oštećenja u odnosu na djecu koja su primala terapiju kortikosteroidima.

Znanstvenici vjeruju da terapija isključivom enteralnom prehranom također može utjecati na postizanje dugotrajnijeg i stabilnijeg stanja remisije. Zbog neupitne relevantnosti dobivenih rezultata dodatno se pozivaju zdravstvene institucije i medicinski djelatnici na razmatranje uvođenja terapije isključive enteralne prehrane u zemljama koje istu ne provode.

Alimentary Pharmacology & Therapeutics

Izvor: Vitamin.hr

VEZANI SADRŽAJ > <