x
x

KoHOM protiv zahtjeva Udruge poslodavaca u zdravstvu

  31.10.2017.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) se najoštrije protivi zahtjevima Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) – za poskupljenjem participacije, uključivanjem svih djelatnosti u sustav participacije (poput onkologije), ukidanjem limita participacije, uvođenjem dodatnog zdravstvenog osiguranja, ukidanjem dosadašnjeg načina rada obiteljskih liječnika te uvođenjem direktne naplate u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od strane HZZO-a, te zahtjev za direktnim ulazom u bolničku zdravstvenu zaštitu bez preporuke liječnika primarne zdravstvene zaštite. Navedeni zahtjevi Udruge poslodavaca u zdravstvu, a koja okuplja ravnatelje zdravstvenih ustanova (domova zdravlja i bolnica) direktni su udar na pacijente koji bi bili dovedeni u situaciju da se preko njihovih leđa prelamaju nagomilani dugovi i tuđe pogreške.

KoHOM protiv zahtjeva Udruge poslodavaca u zdravstvu

Osim udara na standard pacijenata, zahtjevi Udruge poslodavaca u zdravstvu ne sadrže nikakve konkretne prijedloge koji bi išli u smjeru poboljšanja funkcioniranja zdravstvenog sustava. Poslodavci u zdravstvu nisu predložili kako bolje organizirati liječenje u bolničkom sustavu kroz, primjerice, informatizaciju sustava, uvođenje kontrole rada i mogućnost nagrađivanja onih koji bolje i više rade, racionalizaciju poslovanja u vidu objedinjene bolničke nabave i tome slično.

Naprotiv, predlažu se promjene u radu obiteljskih liječnika, iako su upravo oni najbolje organizirani dio zdravstvenog sustava kroz koji je zdravstvo pacijentima i najdostupnije.

KoHOM podržava nacrt novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti (kojeg izrađuje radna skupina Ministarstva zdravstva), u dijelu koji se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu jer ide dalje ka poboljšanju postojećeg stanja.

Podsjećamo da su pacijenti do sada imali pravo na sve usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, besplatno uz iskaznicu HZZO-a i po pravilima osiguravatelja. Novim zakonskim rješenjem – za razliku od zahtijeva Udruge poslodavaca u zdravstvu koja želi smanjiti prava – pacijentima uz iskaznicu HZZO-a ostaje besplatna usluga liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (obiteljskih liječnika, pedijatara, ginekologa, stomatologa), proširena su prava pacijenata i na dostupnost fizikalne terapije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao i na druge pretrage i specijalističke usluge. Pri tome doktori primarne zdravstvene zaštite ne traže dodatna financijska sredstva od države ili HZZO-a, pa nema ni dodatnih novčanih opterećenja pacijenata.

U cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, liječnici obiteljske medicine su temelj zdravstvene zaštite. Obiteljski liječnici rješavaju 80 posto zdravstvenih potreba stanovništva te su „čuvar ulaza“ u, višestruko skuplji, sekundarni zdravstveni sustav.

Novim predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti dobivamo upravo to: dostupnu, učinkovitu i besplatnu zdravstvenu zaštitu pacijenata.

S druge strane, još jednom izražavamo oštro protivljenje zahtjevima Udruge poslodavaca zaposlenih u zdravstvu (UPUZ) koji bi smanjenje dugova u zdravstvu opet rješavali poskupljenjem zdravstvenih usluga i to na isključivu štetu pacijenata.