x
x

Simpozij povodom obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima

  13.11.2017.

Europa ove godine obilježava deset godina provođenja javne kampanje za podizanjem svijesti o problemu širenja rezistencije na antibiotike.

Simpozij povodom obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima
ECDC je odlučio osvojenu nagradu podijeliti s tri zemlje, članice Europske unije s najuspješnijim programom i ponosni smo da se Hrvatska našla među te tri odabrane zemlje.

Europski dan svjesnosti o antibioticima (European Antibiotic Awareness Day, EAAD) kao okosnica kampanje proglašen je 2008.g., a od 2015.g. na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije u tom tjednu obilježava se i Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima (World Antibiotic Awareness Week, WAAW).

Drago nam je reći da se Hrvatska od samog početka uključila u javnu kampanju te da se ovaj simpozij kojim se obilježavaju EAAD i WAAW u Hrvatskoj održava već desetu godinu za redom.

U organizaciji simpozija sudjeluju brojna društva Hrvatskog liječničkog zbora i krovne institucije naše medicine, što svjedoči o važnosti multidisciplinarnog pristupa ovom problemu.

Visoka posjećenost simpozija osiguravala je svih ovih godina zanimljive rasprave koje su pomogle ukazati na probleme u svakodnevnoj praksi i modelirati smjernice o racionalnoj primjeni antibiotika.

Koliko je bitno racionalizirati uporabu antibiotika pokazuje i činjenica da je projekt Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (European Center for Diseases Prevention and Control, ECDC) kojim se potiče obilježavanje EAAD i održavanje javnih kampanja u svrhu podizanja svijesti o antibioticima među europskim građanima osvojio EU Health 2016 Award. ECDC je odlučio osvojenu nagradu podijeliti s tri zemlje, članice Europske unije s najuspješnijim programom i ponosni smo da se Hrvatska našla među te tri odabrane zemlje. Nadamo se da ćete se naći ponukani da se i sami pridružite kampanji te širite svoje znanje o nužnosti racionaliziranja primjene antibiotika među svojim pacijentima i svojim kolegama. U tu svrhu na raspolaganju Vam stoje brojni promidžbeni materijali Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike (ISKRA) Ministarstva zdravstva, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike pri Klinici za infektivne bolesti. Izuzetno je značajno da u Hrvatskoj postoje i snažne regionalne kampanje, prvenstveno u Rijeci i Čakovcu. Nadamo se da će i ove godine Simpozij privući mnogobrojne polaznike i svim sudionicima skupa želimo uspješnu razmjenu znanja i iskustva te ugodan boravak u Zagrebu.

Program: 17. 11. 2017.

Sudjelovanje na Simpoziju je besplatno, ali je nužno prijaviti se najkasnije do 14. studenoga 201 7. te sudjelovanje potvrditi registriranjem prije početka Simpozija.

13.30 Registracija

14.00 Pozdravna riječ

Voditelji: A. Tambić Andrašević, I. Kosalec

14.30 S. Pal Deset godina javne kampanje za podizanje svijesti o problemu rezistencije na antibiotike

14.50 A. Tambić Andrašević Rezistencija na antibiotike danas

15.10 G. Kompes Problem rezistencije na antibiotike u veterinarskoj medicini

15.30 M. Payerl Pal Svjesnost o antibioticima među građanima

15.50 Diskusija

16.00 Pauza za kavu

Voditelji: B. Baršić, M. Mikša

16.30 B. Baršić Primjena antibiotika u jedinicama intenzivne medicine

16.50 J. Mesarić Antimikrobna profilaksa u kirurgiji: provođenje audita

17.10 I. Kraljičković Kontinuirana primjena beta-laktamskih antibiotika

17.30 Diskusija

17.45 Zatvaranje simpozija

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora bodovat će skup prema Pravilniku o stručnom usavršavanju.

Za sve obavijesti: Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Mirogojska 8 10000 Zagreb, Hrvatska Gđa. Jasminka Blaha Mob: 091 1871952 e-mail: jblaha@bfm.hr

ISKRA