x
x

Studenti farmacije podržali akciju: Važnosti pravilnog i redovitog pranja ruku

  17.10.2017.

Studenti farmacije (CPSA) i Hrvatsko farmaceutsko društvo povodom Svjetskog dana pranja ruku (15. listopada) u vrtiću

Studenti farmacije podržali akciju: Važnosti pravilnog i redovitog pranja ruku

Unatoč fokusu javnog zdravstva na nezarazne kronične bolesti poput dijabetesa, astme, hipertenzije, metaboličkog sindroma i dr., svjedoci smo ponovnog „buđenja“ zaraznih bolesti poput ptičje i pandemijske gripe, SARS-a, bolesti „kravljeg ludila“, MRSA-e i drugih rezistentnih bakterija, HIV/AIDS-a, hepatitisa C, hranom prenošene Escherichiae coli…  Upravo je pravilno pranje ruku najvažnija mjera sprječavanja širenja zaraznih bolesti. Bolesti koje se mogu spriječiti pravilnim pranjem ruku su proljev, gripa, prehlada, upala grla, upala pluća, konjunktivitis, dječje gliste i mnoge druge.

Također je važno znati da zarazni proljev kod djece nije samo problem nerazvijenog dijela svijeta, procjenjuje se da u svijetu svaki dan iz škole izostane 272 milijuna djece upravo zbog proljeva prouzročenog prljavim rukama. 

Kako bi se promoviralo pranje ruku sapunom i vodom, od 2008. godine u svijetu se 15. listopada obilježava Svjetski dan pranja ruku (Global Handwashing Day). Istraživanja diljem svijeta pokazala su da svega 0-34% ljudi pravilno pere ruke u ključnim trenucima:

  1. nakon korištenja WC-a,
  2. nakon brisanja djetetove guze (ili bilo kojeg kontakta sa stolicom ili povraćenim sadržajem),
  3. prije svakog kontakta s hranom (prije pripreme i prije jela).

Povodom Svjetskog dana pranja ruku koji se obilježio 15. studenoga 2017. godine, mladi studenti farmacije i članovi Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske ( CPSA - Croatian Pharmaceutical Students' Association ) su u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom dali javnozdravstveni doprinos osvještavanju o važnosti pravilne higijene i redovitog pranja ruku te posjetili jedan vrtić u kojem su se interaktivno družili s djecom prenoseći im važne informacije kako zdravlje započinje s pranjem ruku.

Marko Kolarić, mladi i perspektivni magistar farmacije, idejni začetnik projekta CPSApunčić pokrenuo je inicijativu za koju je udruga CPSA-a dobila i Rektorovu nagradu 2016. godine, zbog učenja vrtićke djece pravilnoj higijeni i ispravnom načinu pranja ruku, a Hrvatsko farmaceutsko društvo će ponosno podržavati njihove cjelogodišnje aktivnosti u projektu, posebice jer se kroz važnu zdravstvenu izobrazbu djece ujedno i predstavlja važna savjetodavna uloga magistara farmacije u zajednici.

„Primarna je svrha projekta edukacija predškolske djece o važnosti higijene ruku i zdravih navika općenito. Kao budući zdravstveni radnici, svjesni smo da je pravilna i redovita higijena ruku najjednostavniji i najjeftiniji način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nedovoljno čistim rukama. Ovakvom akcijom djecu učimo jednoj od temeljnih vrijednosti civilnog društva kakvog poznajemo i smatramo da u tome trebamo konstantno ustrajati. Osim navedenog, smatramo da je ovo jedinstvena prilika i za naše studente volontere koji kroz ovakav oblik interakcije s djecom stječu važna iskustva koja im mogu pomoći u daljnjem razvoju osobnosti i karijere te budućem ophođenju s najmlađim članovima društva“, izjavio je mag. pharm. Kolarić..

O Projektu CPSApunčić

Projekt „CPSApunčić“ obuhvaća niz javnozdravstvenih radionica i kampanja Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (Croatian Pharmaceutical Students' Association- CPSA) usmjerenih na djecu predškolske dobi koji u fokus stavlja higijenu ruku kao temelj općeg zdravlja. Projekt je osmišljen kao niz jednosatnih radionica u kojima studenti volonteri iz Udruge skupinama od dvadesetak predškolske djece prezentiraju o važnosti pranja ruku i higijeni tijela općenito. Radionice se odvijaju u zagrebačkim vrtićima uz pristanak roditelja i nadležnih odgovornih osoba s kojima se prethodno provode detaljni dogovori.

U sklopu CPSApunčić radionica, djeci na pristupačan i zabavan način predstavlja se koncept higijene i njezina ulogu u našim životima; objašnjava se u kojim je prigodama potrebno prati ruke te se zanimljivim demonstracijama pokazuje pravilno pranje ruku. Na jednostavan način govori se o svijetu mikroorganizama o kojemu djeca znaju jako malo, a koji im je sam po sebi vrlo zanimljiv. Kroz niz interaktivnih igrica djecu se upoznaje s posljedicama i pogodnostima ove jednostavne radnje koju odrasli obavljaju svaki dan. Osim navedenog, u sklopu programa predstavlja se i farmacija, odnosno ljekarnici kao najdostupniji stručnjaci u zdravstvenom sustavu, osobe kojima se i djeca i odrasli mogu obratiti u bilo kojem slučaju s potpunim povjerenjem.

Bravo za mlade farmaceute i djecu koja od malih nogu usvajaju pozitivne zdravstvene navike!

Pred nama je izazov da pravilno pranje ruku iz dobre ideje preraste u svakodnevno ponašanje kod kuće, u školama, vrtićima , na radnom mjestu!

Za sve nejasnoće o pravilnoj higijeni uvijek možete upitati svog ljekarnika.

Izvor: Hrvatsko farmaceutsko društvo, www.farmaceut.org