x
x

Udruga Pragma predstavila školski kalendar 'Nastavi dobru priču!'

  15.10.2017.

U zagrebačkom kinu Europa, 11. listopada 2017. godine, udruga Pragma predstavila je svoju novu publikaciju školski kalendar „Nastavi dobru priču!“. Pragmin školski kalendar, peti po redu, svojevrsni je priručnik za nastavnike i stručne službe u školama i učeničkim domovima u kojemu se za svaki mjesec u školskoj godini predlažu teme i vježbe kojima se na jednostavan, kreativan i inovativan način jačaju emocionalne vještine učenika, djece i mladih, potiče se i njihova medijska pismenost, poduzetničko razmišljanje, zdrav način života, demokracija i tolerancija.

Udruga Pragma predstavila školski kalendar 'Nastavi dobru priču!'

Teme su to koje često ne nalaze dovoljno mjesta u nastavnom planu i programu i kojima se uobičajeno više posvećuju odrasli nego djeca i mladi u osnovnim i srednjim školama. Stoga su ih autori iz Pragme nastojali približiti mladima kroz jednostavno gradivo, koje ne predstavlja novu školsku obavezu ili još jednu domaću zadaću.

Izrada kalendara omogućena je zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, te je stoga besplatna za sve odgojno – obrazovne ustanove u Hrvatskoj.

Uz predstavljanje školskog kalendara organizirana je i javna rasprava o važnosti cjeloživotnog učenja i zaštiti mentalnog zdravlja mladih u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja, visokog obrazovanja, ljudskih prava, zdravstva, socijalne skrbi i medija.

Obraćajući se ispred Hrvatske liječničke komore okupljenima, dr.sc. Iva Pejnović Franelić, predsjednica povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost HLK, dotaknula se izazova jačanja zaštite i rehabilitacije mentalnog zdravlja u zajednici, važnosti ulaganja u promicanje mentalnog zdravlja te interdisciplinarnog pristupa u sveobuhvatnoj skrbi mentalnih poremećaja i bolesti ovisnosti gdje uz liječnike svoje uloge imaju i druge struke psiholozi, socijalni radnici, defektolozi i dr.

Naglasila je kako različiti sustavi mogu doprinijeti stvaranju uvjeta okoline koji će pridonijeti optimalnom psihofizičkom razvoju i odrastanju djece i mladih. Uloga školskog okruženja je značajna kao mjesta na kojem mladi provode veliki dio svog dana. Važno je osvijestiti što je to dobro mentalno zdravlje, boriti se protiv stigme. Kako bi mogli kvalitetno međuresorno surađivati sustave bi trebalo povezati na način da je jasno gdje i kako se nadopunjuju.

Svoje izlaganje dr.sc. Pejnović Franelić je završila pozivom na osvještavanje mentalnog zdravlja svakoga od nas odraslih kako bi djeca i mladi učili na dobrim primjerima.

 

www.hlk.hr, Hrvatska liječnička komora